Övrigt

Tack Amy Twigger

Publicerat 2009.11.26

  Förra torsdagen var Amy Twigger Holroyd, modedesigner och stickerska från Manchester hos oss för ett Eftersnack.

  Hon talade om mode med hållbarhetstänk utifrån de två egna exemplen; mode; Keep and Share och Riot and Return.

  Amy menade att recycling inte är den enda lösningen på hållbarhetsförfrågan och att det inte är okej att hålla på och köpa dålig kvalitet bara för att man återvinna det. Nu mer pratar man mycket om effektivitet, att minska påverkan men man gör fortfarande enormt många produkter. Det vore bättre om vi fick samma behovstillfredsställelse av att konsumera mindre/färre saker enligt Amy.

  Hon har utforskat möjligheterna att vara "delighted" med färre saker. Hur löser man det utan att det clashar med idén om mode. Varför sparar man på en del kläder men gör sig av med andra rätt fort?

  Hon pratade också om ett plaggs psykologiska livslängd "the time products are able to be perceived and used as worthy objects". Det handlar alltså inte om hur länge en produkt existerar fysiskt utan snarare om hur länge man vill använda den. Hon vill skapa produkter med en lång psykologisk livslängd. Ett värde som till och med kan öka med tiden.

  För att plagg skall överleva krävs naturmaterial av hög kvalitet. Många unga människor är rädda för handtvätt. Hon erbjuder därför service kring plaggen. Man kan till exempel. få koftan lagad och handtvättad. Dessutom påminner hon om att man inte behöver tvätta ull så ofta, att det räcker att ånga dem lite, vädra och så vidare.

  Kärnan i hennes affärsmodell är att kunderna ska köpa färre plagg, behålla dem länge och älska dem mer.