En annons avsedd för fackpress tagen ur reklamarkivets samlingar.

 En annons avsedd för fackpress tagen ur reklamarkivets samlingar.

Övrigt

Rum för Reklam

Publicerat 2007.01.16

    Det ligger en guldgruva i Landskrona! Sveriges Arkiv för Reklam och Grafisk Design. Hösten 1996 bildades Sveriges Reklam- och Designhistoriska Förening med målet att metodiskt samla in och arkivera material som ligger till grund för svensk reklam. En omfattande och långsiktig uppgift.
    Sveriges Arkiv för Reklam och Grafisk Design startade år 2001 och har sedan dess tagit över Reklam- och designhistoriska föreningens insamling av reklammaterial. Arkivet hör till Landskrona museum och i fina gamla lokaler i Landskronas rådhus finns bland annat alla Guldäggskampanjer från 1962 och framåt samt ett 60-tal privata donationer, däribland Olle Eksells ”Ögoncacao” i originaltryck, originalaffischer av Anders Beckman, med mera.
    För närvarande arbetar två personer med att arkivera och registrera allt material i en databas som ska ut på nätet. Databasen kommer på sikt bli tillgänglig för intresserade. Innehållet i arkivet visas även genom utställningar och seminarier.

    Åk dit och botanisera!



    Bilden ovan:

    Annonsens text lyder: En förpackning skall vara lätt att öppna. Naturen är den store mästaren på att konstruera förpackningar. Men på en punkt har vi kommit längre än naturen. Våra förpackningar är lätta att återförsluta också.

    Uppdragsgivare: Åkerlund & Rausing
    Reklambyrå: Arbmans
    Copy: Per-Henry Richter
    Illustration: Anders Österlin



    För mer information om Sveriges Arkiv för Reklam och Grafisk Design kontakta:

    Petra Klingberg Persson

    Kajsa Myrstrand