Bild: TMF

 Bild: TMF

Övrigt

Kopia vs. orginal

Publicerat 2012.09.05

    Kopiorna ökar stadigt. Sedan 2011 arbetar Trä- och Möbelföretagen mot möbelkopiering under devisen "Inget slår originalet". Nu vill de göra formgivare bättre på att själva veta var gränserna går och hur man kan agera om man blir utsatt.

    Vi hörde oss för med Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling, produktansvarig för möbler & inredning på Trä- och Möbelföretagen (TMF).

    ADA: Har man som liten företagare verkligen någon chans att vinna mot någon av de stora jättarna?

    Cecilia Ask Engström: Ja, det spelar ingen roll hur stor motparten är. Är det en kopia så kommer rätten att skydda dig. Den kan de stora ha ekonomiska muskler att kämpa länge och det kan bli för dyrt för den lilla företagaren att orka strida om man inte är helt säker på att vinna. Det är därför viktigt att man har en strategi för hur man skall hantera kopior. T ex man vet vilka skydd man kan använda sig av, beslutat om man skall ta striden eller ej, ha kontakt med en advokat som man kan ge råd.

    Vi ser också att det blir olika utfall på olika platser i landet. Immaterialrätt är ett helt eget rättsområde och det stor skillnad mot andra rättsfall. Stockholm har på grund av sin storlek fler fall och har därmed fått större kunskap.

    England, Estland, Rumänien har bara 25-årigt skydd för möbler. Vi har här 75 år efter upphovsmannens död. Så företag som vill lägger sitt säte där och säljer genom nätet. Men de länderna kommer nog snart synka med resten av EU. Det är ofta ganska lätt att se var svenska hemmöbelkedjors inspiration kommer från. En liten formgivare kan lägga mycket lång tid från att idén dyker upp till produkten kommer ut på marknaden, och har därmed investerat mycket pengar i utveckling. Om någon då tar idén direkt, färdig och klar och producerar den billigt i ett låglöneland, då blir det väldigt svårt för originalet att konkurrera med kopian. Och det finns en risk på sikt att de små designdrivna företagen tappar lusten att utveckla nytt till slut. Det påverkar i så fall hela branschen negativt.

    -------------------------------------------------------

    TMF och Advokatbyrån Lindahl har satt ihop en skräddarsydd utbildning i immaterialrätt för producenter, säljare, handlare, återförsäljare och andra i möbelbranschen.

    Göteborg 1 november, kl: 9.30 –15.00
    295 kr för medlemmar i TMF, FMI och MIBO.
    500 kr för övriga.

    Anmälan till Elin Quist, elin.quist@tmf.se 08-762 72 62.