Foto: ADA

 Foto: ADA

Intervju

Hej Made in Ringön, vad gör ni?

Publicerat 2024.04.05

  Mitt på Ringön ligger den välkomnande verksamheten Made in Ringön som har konst- och klädbutik, motorträffar, graffitikurser och ett tryckeri. Sedan september har de arrangerat skisskvällar på fredagar för att främja gemenskap och inkludering inom graffitikulturen. Självklart medverkade ADA under en skisskväll och passade på att prata om nuet, processen och framtiden!  


  Hej Made in Ringön, vad gör ni?


  Vi är mötesplatsen på Ringön! Vi har konst- och klädbutik, tryckeri, graffitikurser, motorträffar, event och även skisskvällar som denna. Utöver det gör vi även rekvisita till filmjobb, både inom reklam och drama. Framförallt är vi en välkomnande mötesplats där alla som har intresse och är trevliga får komma hit, oavsett ålder. Vi har ett samarbete med Gbggraff som är en samlad röst för graffitin i Göteborg där vi hjälps åt och gör saker tillsammans. 


  Kul att ni har så mycket att erbjuda. Hur kommer det sig att ni startade upp just skisskvällarna och är vem som helst välkommen? 


  Vi har kört motorträffar i tre år från maj-september. När säsongen var över tänkte vi: Vafan vi kör skisskvällar varje fredag! Vi startade det tillsammans med Gbggraff för att ge graffare en trevlig bas att träffas på. Alla vill egentligen samma sak på något sätt; dela ett uttryck. Vem som helst får droppa in oavsett ålder och bakgrund med kravet på att man ska måla graffiti. Man måste dock tåla en högljudd stämning. Vi tolererar inte homofobi, rasism eller mobbning. Alla skisser sparas och man får även hänga upp och sälja sina verk hos oss. 


  Ser ni att graffiti generellt har en växande community?


  Vet inte om det växer. Det går lite i vågor. Men och andra sidan, det finns alltid eldsjälar som banar väg för konsten. Om man ser på såna som Ollio så har de bidragit till att graffiti-konsten ska bli mer accepterad av allmänheten och i samhället. Är man ny till communityt och vill prova på att graffa så arrangerar vi även workshops. När det är dags annonserar vi på Instagram, så håll utkik!


  Vilka utmaningarna ser ni långsiktigt som verksamhet?


  Vi försöker få allt att utvecklas hela tiden. Vi söker alltid samarbetspartners för projekt inom gatukonst men även för fortsatt arbete för att driva ett kulturrum på Ringön. Bilarna, motorcyklarna och butiken är också en del av kulturen. Vi vill fortsätta vara en mötesplats för idéer och arbetar kontinuerligt för att driva arbetet framåt!


  Varför är denna form av verksamhet viktigt för regionen?


  Made in Ringön är ett ställe man kan komma och handla men också en plats för gemenskap. Vi är inte en traditionell butik utan vi erbjuder så mycket mer. Det är mötet som är det stora i det här. Denna form av verksamhet finns i många länder men saknas i Göteborg. Vi tror det är viktigt att de finns. Det måste finnas platser för alla människor, platser som är inkluderande för alla. På riktigt. 


  Om ni fick välja helt fritt på vad ni hade velat göra, vad hade ni gjort då?


  Helt fritt? Att Ringön skulle haft graff/gatukonst över hela området. Om man hade fått med alla hus på hela Ringön så skulle Göteborg få något som människor kommer prata om över hela världen. Näringslivet och besöksnäringen skulle öka vilket genererar pengar in till Göteborg. Ringön som stadsdel skulle även blomstra och vi tror också att det skulle minska taggandet på andra platser. Men för vår egen business, när till exempel Göteborgs stad eller Volvo gör event så kan vi gå in och göra aktiviteter. Det är viktigt att kreativiteten får synas. Vi har en bredd och gör bland annat t-shirts, tröjor och limiterade tryck. 


  Vad vill ni hälsa människor som är nyfikna på att besöka Made in Ringön? 


  Välkomna hit och känn efter själva, de flesta fastnar! 


  Tack Made in Ringön för intervjun! Lycka till! 


  *Skisskvällarna hålls varje fredag klockan 16.00 - 19.00. Ingen föranmälan krävs. 


  Vill ni se mer av Made in Ringön? Klicka in på deras konton här nedan! 


  Instagram: @Made_in_ringon

  Twitter: @made_in_ringon

  Facebook: Made in Ringön

  Hemsida: https://made-in-ringon.myshopify.com/