Övrigt

Arkitekturpolitik

Publicerat 2008.02.14

    Igår, onsdag den 13 februari, var det debatt om stadsplanering på Göteborgs Stadsmuseum. Det är debatten som initierades i Göteborgs-Posten av arkitekturjournalisten Mark Isitt med artikeln, Arkitektur – inget för Göteborg? den 20 januari, som nu fortsätter.

    Frågorna gällde framförallt hur man planerar för den goda staden. Den inbjudna panelen bestod av Mark Isitt, Solveig Nielsen, Lars Ivarson, och Anneli Hulthén. Frågan intresserar uppenbarligen göteborgarna. Stadsmuseet fick säga nej till besökare av brandsäkerhetsskäl efter att ha tagit emot mellan 350 och 400 gäster.

    Solveig Nielsen kom från Copenhagen X, en plattform för debatt och information om stadens utbyggnad. Hon bidrog bland annat med paralleller till Köpenhamn, om hur arkitekturen skapar rum i staden för dem som inte vill eller kan umgås hemma. Anneli Hultén är kommunalråd i Göteborg och ordförande i byggnadsnämnden och Lars Ivarsson är Göteborgs fastighetsdirektör.

    Debatten kom också att handla om Göteborg stadsarkitektur, huruvida man bör ha en stadsarkitekt eller ej och själva begreppet arkitektur. Här polariserades panelen i frågan om arkitektur främst ska vara estetik eller funktion. Besökare har beskrivit det som att Mark Isitt och i viss mån Solveig Nielsen stod på den sida som helst såg till arkitekturens estetiska kvaliteter och att Lars Ivarsson och Anneli Hultén hellre såg till arkitekturen som funktionsbärare.

    Rebecka Bergström, projektledare på Stadsmusset, som arrangerade debatten har flera angelägna frågor i lager. Onsdagen 5:e april 18:00 debatt blir det debatt om de kreativa Långgatorna, och onsdag 26 mars samma tid, heter ämnet Goa glada Göteborg och hemlösheten.

    Läs vad Göteborgs-Posten skrev om det här