Vernissage: Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg

Vernissage: Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg

Publicerat 2024.04.06

Välkommen på vernissage lördagen den 6 april kl 14.

Konstnären, mecenaten och kulturprofilen Charlotte Mannheimer hade stor betydelse för den moderna konstens etablering i Göteborg under 1910- och 20-talen. Hon drev galleriet Ny Konst som blev en viktig plattform för att sprida den unga färgstarka konsten i Göteborgs kulturliv. Hon stöttade många unga konstnärer och familjens hem var en viktig mötesplats för flera kulturpersonligheter i Norden. Trots att hon hade en viktig roll i det offentliga konstlivet har Charlotte Mannheimer förblivit anonym i konsthistorien.

Utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg lyfter fram Charlotte Mannheimers viktiga roll inom Göteborgs konst- och kulturliv och vidare ut i Norden. Här visas den modernistiska konsten ur ett västsvenskt och norskt perspektiv – vilket delvis ger en annan vinkling av berättelsen om modernismens utveckling i Sverige.

I utställningen presenteras ett urval av Mannheimers verk i sällskap av nordiska modernister som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Jean Heiberg.

PROGRAM Invigning kl. 14–15 i utställningen. Patrik Steorn, museichef hälsar välkommen. Karin Brygger, författare och litteraturvetare, inviger utställningen. Utställningen introduceras av Eva Nygårds, curator. Talen teckenspråkstolkas.

Entré: dagsbiljett 70 kr (eller museikort). Fri entré för studenter (mot uppvisande av studentlegitimation) och ungdom under 20 år.

Utställningen pågår till 27 oktober.

Bild: Sigrid Hjertén, Stilleben (detalj), 1917, Göteborgs konstmuseum. Foto: Hossein Sehatlou.

Datum: 2024.04.06

Tid: 14:00

Plats: Göteborgs konstmuseum

Arrangör: Göteborgs konstmuseum

Webbsida: https://goteborgskonstmuseum.se/ny-konst-charlotte.../