Foto: SparkFun Electronics via  Flickr/Creative Commons

 Foto: SparkFun Electronics via Flickr/Creative Commons

ADA TYCKER

Du, en maker?

Publicerat 2015.03.31

  • ADA

Nu lyfter vi Makerrörelsen, den handlar om kreativitet i skärningspunkten mellan konst och tech. Rörelsen föddes i USA men finns över hela världen och omfattar NASA-ingenjörer, experimentella konstnärer, hantverkare, tekniker, programmerare och inte minst barn och ungdomar.

Även om alla människor i alla tider kan sägas ha varit ”makers” så brukar lanseringen av tidskriften MAKE (2005) anges som startskott för själva rörelsen vars rötter kan spåras till MIT med begreppet Fab Lab; små utrymmen som är till för att man ska kunna mötas i experimentellt skapande långt bortom utbud-möter-efterfråga-logik. Kallas ofta Makerspaces idag.

Den springer ur DIY-kultur (do-it-yourself) och karaktäriseras av lekfullhet och nyfikenhet. Rörelsen har en breddad och inkluderande syn på kreativitet och intelligens. Så hur kan man inte älska den?

Vi på ADA älskar den i alla fall. För den bidrar så tydligt till ett humanistiskt kreativt klimat. Så vi gör vårt för att rörelsen ska bli etablerad och sprid i Västsverige; vi synliggör, inspirerar och kopplar ihop folk. För vi vill att fler ska komma in leken. Vi tangerade också ämnet i vårt samtal om 3D-skrivare för ett tag sen.

Nu visar vi nu filmen Maker den 16 apri kl 17:30 i samarbete med Vetenskapsfestivalen. Ingen anmälan, bare kom. Tar vi lite snack för intresserade efteråt också.

Sen ska vi visa filmen runt om i regionen. Vi gör det gärna i samarbete med designcenter, utbildningar, Science-parks etc.  Hör av dig om du är sugen på en visning. Och kolla mer om Maker-rörelsen på TED Talks om du är intresserad.