Bild: Gestaltad livsmiljö / Instagram @gestaltadlivsmiljo

 Bild: Gestaltad livsmiljö / Instagram @gestaltadlivsmiljo

Omvärlden

Noggrann designutredning färdig

Publicerat 2015.10.15

  • Design
  • Multidisciplinärt
  • Politik
  • Sverige

Regeringen beställde i maj 2014 en utredning om politiken i områdena arkitektur, form och design. Efter en lång och noggrann beredning via en mängd olika möten, referensgrupper samt med ett rikt tidigare underlag presenterade utredaren Christer Larsson (Malmös stadsarkitekt) igår den 14/10 betänkandet Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design till kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke.

Utredningen Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design hade uppdraget att dels göra en översyn av den nuvarande politiken för arkitektur, form och design och vidare föreslå en ny politik för området. Syftet med uppdraget var att stärka arkitekturens, formens och designens värde och betydelse för individen, livsmiljön och den hållbara samhällsutvecklingen.

De tydligaste förslag som kommit fram är att ombilda ArkDes till en myndighet, som ser till att den nya politiken genomförs, och inte ha något musealt uppdrag, ej heller slås samman med Moderna.Vidare förelår utredaren en strakare och tuffare profil vid upphandlingar samt en mängt andra åtgärder inom det offentliga SAverige såsom till exempel statliga verk och kommuner.

Nu ska utredningen på remiss i tre månader, sedan ska det skrivas en proposition, med en finansieringsplan redovisad i höstbudgeten 2016.

Läs betänkadet här