Foto: Alice J

 Foto: Alice J

Intervju

Hej, vad gör du Mikael Selin?

Publicerat 2023.02.26

  Mikael Selin driver en multidisciplinär design studio och specialiserar sig på förpackning, varumärkesdesign samt illustration. Just nu är han aktuell med ett designsamarbete för Jotex. Mikaels fantastiska design är verkligen något utöver det vanliga. Självklart hörde vi av oss för att kolla läget.  


  Hej, vad gör du?

  Jag driver min egna studio i Göteborg sedan 2015 och fokuserar på förpackningsdesign. 

  Allt från start till mål med illustration, grafisk design och tryckoriginal. 

  Studion ligger på Kastellgatan i Linné och där sitter jag med Martin Ohlsson, Per Åleby 

  och Mattias Johannesson. Alla har eget företag och egen musikstil. Mycket gott gäng att ha som kontorskompisar.

   

  Det låter fantastiskt! Du arbetar med illustration samt förpackning-och varumärkesdesign. Hur kommer det sig?

  Jag älskar att jobba med fysiska produkter! Och med extra sinnen kopplade till i form av syn, känsla och smak och utmaningen med att spegla innehållet rent visuellt. Smaken eller produkten blir en brief i sig. Jag tycker förpackningsdesign är den ultimata mixen av koncept, typografi, design, illustration och final art. Men ändå på en isolerad yta som blir utmaningen. 

   

  Intressant! Du har flera framgångsrika samarbeten i portfolion. Något uppdrag som varit lite extra kul?

  Desto mer skillnad på projekten desto roligare tycker jag. Så jag gör allt från större projekt till små, små instick. Gridelli har varit med mig sen jag startade i princip och det är ett av mina längsta pågående samarbeten som alltid är lika härligt att jobba med! 

  Sen på senare tider har jag fått möjligheten att jobba tillsammans med Jotex och skapat kollektioner med textilier. Det har varit riktigt kul och man lär sig så mycket av de man jobbar med, speciellt när det inte längre gäller förpackningsdesign, och man är lite utanför sin vanliga zon. Illustrationers styrka är att det kan verkligen appliceras på allt. 

   

  Håller med! Just nu är du aktuell med en julkollektion för Jotex. Vad är det bästa med julen?

  Ja, det är alltid speciellt att jobba med julprojekt! Hitta julstämningen där runt sommaren och börja designa/illustrera, men man kommer så snabbt in i det. Det är väl det jag gillar med julen med, att det är lätt att komma in i julstämningen och den blir alltid mysig. Men det bästa nuförtiden är att få sina egna barn att ha lika kul som man själv hade som liten.

  Julklappar, god mat och allt som hör till. Jag har turen att vara ingift i en familj med julfanatiker så pyntandet, julandet och aktiviteterna är maxade. Och iochmed Jotex-kollektionen kan även jag sprida lite stämning.

   

  Låter mysigt! Jag har alltid undrat vem som skapar den fantastiska designen till Gridellis olivolja. Det är ju du! Vad skulle du säga definierar din stil?

  Kul att du gillar Gridelli! 

  Det jag kan säga med säkerhet är att jag inte är någon minimalist.

  Jag skulle säga att jag älskar att grotta ner mig i speciella fack av design och illustration. Att anpassa mina tekniker och kunskaper till att få fram den bästa lösningen för projektet. Eller ibland bli tvungen att skaffa helt nya tekniker och kunskaper för att lösa det.

  Det är egentligen känslan av att nästan ha lovat för mycket som fått mig att utvecklas mest genom åren. Jag skulle väl definiera min stil som lite rastlös egentligen. Med det menar jag att jag drivs väldigt mycket av att variera stilar och uttryck. Men det blir en hel del åt vintage-hållet! 

  Variationen på uppdrag är det som får mig att hålla energin uppe till slut. 

   

  Vilken är den bästa färgen?

  Guld va? Nej men jag är otroligt kär i foliering. Mest för samspelet med ljus och skillnaden man kan göra från matta ytor. 

   

  Vad har du på gång framöver?

  Framöver nu så blir det mycket godis. Även i jobbet. Sen har det precis tagits fram nya tomater för Gridelli som känns kul att lansera. Lite olika dryckesprojekt som släpps under jul/vår.

  Kommer mycket nya grejer på min instagram framöver!


  Vad fint, det ser vi fram emot! Tack för den här stunden Mikael!


  Här hittar du Mikael: 


  Instagram

  Hemsida