Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

Intervju

Hej vad gör du Karin Persson?

Publicerat 2019.12.04

  • Intervju

ADA:s redaktör Karin Persson ska efter drygt åtta år på ADA gå vidare. Vi vet faktiskt inte mycket mer än er läsare vad hon har tänkt så nu hoppas vi få reda på lite mer.

Hej, vad gör du Karin?
Hej Rasmus! Jag försöker bolla många grejer på en gång nu, varav några innefattar att avsluta en som sagt lång anställning, med allt vad det innebär av bakåtblickande och nostalgi, administration och rensande i datormappar samtidigt som framtiden liksom hägrar... Här på ADA är det ju också andra förändringar på gång, som jag försöker göra mitt bästa för att de ska bli så bra som möjligt! Och vi piffar vi upp sajten samt ser över rutiner kring kommunikationen. Livet och vardagen med barn finns där. Jag har en sjuk mamma som jag behöver lägga massor av tid på. Och så vidare. Livet helt enkelt. (Sedan borde jag ju parallellt ta tag i det där med framtiden… Men det hinner jag inte riktigt just nu!)

Vad ska du göra nu framöver då?
Ja alltså, det var just det. Det borde väl finnas en tydlig plan eller? Haha. Men tyvärr har jag ingen! Jag såg till att skaffa mig möjlighet att kunna sluta utan att ha ett kommande jobb/uppdrag (metoden för det kallas att spara pengar till en buffert). Chansen är nog rätt stor dock att jag gör nåt i det häradet där jag kan mina saker dvs som grafisk formgivare eller de grejer jag gjort på ADA vilket ju är rätt brett, men redaktera/projektleda/bildsätta/omvärldsbevaka/babbla/fixa event/stå på scen och prata/skriva/intervjua/konceptutveckla/GBG/koll på Västsveriges kreativa branscher/sköta sociala medier mm. Och jag vill gärna kunna fortsätta att rita mina bilder, vilka sakta men säkert har förvandlat mitt hem till en ateljé, ett rum i taget.

Innan jag började på ADA så gick det ju alldeles utmärkt för mig att i många år efter HDK försörja mig på att formge loggor och göra annan grafisk formgivning/art direction, och det är ju väldigt roligt, så jag tänker att det kan jag ju göra! Men ibland drömmer jag ju också om det där klassiska mitt-i-livet skiftet. Bli nåt helt annat! Jag tänker att jag får tid att tänka lite nu. Ska man starta en restaurang mitt ute i skogen? Bli terapeut? Eller bara rädda världen lite allmänt.

Men! Mycket bra vore det om jag tar körkort. Jag säger det här inför offentligheten som en självplågande pepp, så att det blir alltför pinsamt om jag inte lyckas ta tag i det.

Vilka är dina starka minnen från åren på ADA du kan dela med dig av?
Jag är väldigt stolt över mycket vi har gjort, jag tycker ju att ADA är bäst! PopUpStudion i Bergsjön var ett väldigt starkt projekt, och samma gäller för GBG Open, där har vi lyckats bända upp vår homogena bransch lite för människor med annan bakgrund, vilket känns awesome. Det var kul att starta upp och driva ett modebranschnätverk i stan! Det var VÄLDIGT kul att göra podcast ett tag, eller hur!

Alla intressanta mötesplatser vi gjort under åren… Att få träffa/kontakta alla de superspännande människor som finns i våra branscher har varit  så roligt för en nyfiken person som gillar att träffa folk och lära mig nytt! Att få chansen att hjälpa och lyfta duktiga människor, det är verkligen en ynnest som jag har varit så tacksam för.

Sist ut: Jag har verkligen älskat att välja bilder till nyheterna jag skrivit på adasweden.se, funderar på var den lilla smala specialtalangen kan komma till nytta…

Har du några råd att ge ADA för framtiden nu när verksamheten ska drivas vidare som förening?
Ah men herregud det är inga konstigheter, bara keep on vara på kreatörernas sida, satsa alltid på kvalitet framför mainstream, och håll er relevanta via att hålla koll på såväl det etablerade som det oetablerade. Var inte rädda för det udda men älska också de duktiga som blir stora och etablerade. Se till att inte slukas av era ägarintressen, utan håll er oberoende för att relevansen och tilltron ska vara fortsatt hög. Stay authentic.

Och vad tycker du vi ska tänka på för att få Göteborg och regionen till ett riktigt intressant område för kreatörer?
Ja, det är ju tusenmiljonerkronorsfrågan. Så här kommer den slutgiltiga, definitiva 6-punktslistan (I’ll bill you later):

1. Behåll alla duktiga som utbildar sig här, och få tillbaks de som flyttat.

2. Se till att ännu fler flyttar hit, och ta vara på de som flyttat hit, oavsett språk och bakgrund.

3. Se till att de som är här har det bra i sitt arbetsliv OCH i sina privatliv. Vi behöver alla mat OCH inspiration.

4. Ge folk roliga och smarta uppdrag! (En större mängd av bra, kunniga och modiga uppdragsgivare i huvudstan är en av de stora skillnaderna mellan Stockholm och Göteborg enligt mig.)

5. Inse att vi behöver t ex Koloni för att kunna få Håkan Hellström eller GöteborgsOperan, likväl som vi behöver grafittiväggar på Röda Sten för att kunna få Trendenser, vi behöver syverkstäderna på Blå Stället för att kunna få Nudie. Vi behöver Ringön intakt för att Magasinsgatan ska få nåt nice innehåll. Osv osv i all evighet, inom och över alla konstarter. Inget blir nånsin stort och glänsande och enkelt att förstå utan en bred bas av alternativa och kanske, mystiska eller ”konstiga”, utövare. Låt alla få finnas. Våga låta det till synes konstiga finnas, och stötta det även om ni inte förstår det. Ur detta knotiga konstiga transformeras kanske ett Lindex några steg senare? Och det konstiga ger alla med behov av konstigt och mystiskt (för vi är många) näring, vilket i sin tur kanske genererar nåt som du begriper dej på. Ergo: rensa inte för mkt.

Sist men inte minst:

6. Respektera folks val av arbete! Tro inte att nån gör saker "bara för att det är kul" och därför inte behöver ha betalt.

Som slutord och för lite omvärldsbevakning och vidgade vyer (eftersom det är min favoritgren), såhär tänker dom i Sydney om samma fråga.

Hoppas ni fixar alla dessa punkter nu, både ADA och BRG, jag hejar på er på ADA alltid!

Allt gott, peace
/K