Bild: Beatrice Stenmark

 Bild: Beatrice Stenmark

Intervju

Hej, vad gör du Beatrice Stenmark?

Publicerat 2022.12.01

  Beatrice Stenmark är modedesigner, nyligen utexaminerad från textilhögskolan i Borås och skapar design som är både unik och spännande. Självklart hörde vi av oss för att kolla läget. 


  Hej, vad gör du?
  Hej! Jag är på kontoret och ska alldeles strax dra igång min arbetsdag. 

   

  Härligt! Du har en examen från BA Fashion Design på Borås Textilhögskola. Vad tar du med dig från tiden i skolan?
  Det stämmer. Mycket! Speciellt min praktiska erfarenhet från konstruktion, sömnad och hantverk. Även designprocessen såklart, som jag utvecklat mycket under mina tre år på högskolan. Vi har jobbat mycket med färg, form och material, vilket är kunskap jag dagligen använder i mitt nuvarande arbete.

   

  Hur var det att se dina kläder på Stockholm Fashion Week i våras?
  Det var spännande. I och med pandemin har min klass inte haft någon visning under vår studietid, så det var riktigt roligt att få se sina skapelser på catwalken. Även erfarenheten av att arrangera en visning var väldigt givande.  Hoppas att det blir fler visningar i min karriär framöver. 

   

  Verkligen! Vilket material arbetar du helst med?
  Skulle säga att det beror helt på projektet. Jag gillar material och att utforska nya sådana. Men jag har väl en speciell kärlek till stickat, som jag ägnat mycket tid åt under min studier och även därefter. 

   

  Kanske en mellanmjölksfråga men ack så intressant. Vad inspireras du av? 
  Det kan variera, jag brukar bygga ett koncept kring en kollektion som jag inspireras av och som leder designprocessen. I mitt examensarbete byggde jag mitt arbete kring mänskliga frisyrer. Vi människor är unika på det sättet, vi är de enda som har kläder på oss samt klipper och friserar vårt hår, åtminstone frivilligt. Det tyckte jag var intressant! Jag inspireras också ofta av olika textila tekniker, och samtiden.

   

  Vad har du på gång framöver?
  Just nu jobbar jag heltid som designer på H&M i Stockholm och på sidan om jobbar jag med mitt egna varumärke. Jag jobbar bland annat med en  klänning på beställning av en kund, och i vår ska jag vara med på en utställning i Köpenhamn av Copenhagen Contemporary med tre arbeten från min examenskollektion. Jag hoppas på att kunna göra mer avant-garde design och ta fler beställningar under nästkommande år. 


  Tack för att vi fick intervjua dig Beatrice! Ser fram emot att följa ditt arbete framöver. 


  Beatrice Instagram