Produktpresentation av Love Hultén. Foto: Elias Malmberg

 Produktpresentation av Love Hultén. Foto: Elias Malmberg

Lokalt

Stenebystudenter + lokala företag = hållbarhet

Publicerat 2012.12.04

    Tolv studenter från Möbeldesign inriktning Trä på HDK vid Steneby har under hösten arbetat med att se hur de som designers kan hjälpa lokala livsmedelsföretag.

    I samarbete med DalsSpira getmjölksmejeri i Rännelanda, Näsbön Nöt och Get i Rölanda har studenter från Steneby tagit fram förslag på produkter som hjälper företagen att utvecklas och växa för att stärka regionen.

    Studenterna har fått fria tyglar viket lett till helt nya idéer. Allt från ambulerande marknadsstånd på cykel till lekredskap för både getter och människor.

    På utbildningen utgår man från att det kommer bli allt viktigare för designers med sociala och ekologiska perspektiv i samverkan i lokalsamhället.

    Omvärldsperspektivet är viktigt och tillsammans med den lokala förankringen präglar det vårt innehåll som utbildning. Vi har till exempel antagit en policy om att enbart använda lokalt virke. Vi ser det som en kommentar till möbelindustrin, att verka för ett hållbarare samhälle, men också som ett sätt att stötta den lokala skogsindustrin, säger Franz James, lärare och studierektor på Möbeldesign inriktning trä på HDK vid Steneby.

    Delar ur projektet kommer att presenteras på Stockholm Furniture Fair i februari 2013 för att sedan visas på Milanomässan i mitten av april.