Bild: foreverdigital/Flickr Creative Commons

 Bild: foreverdigital/Flickr Creative Commons

Omvärlden

De konstnärliga utbildningarna snedrekryterar

Publicerat 2017.03.06

  • Mångfald
  • Utbildning

I två olika kartläggningar som Sveriges Radios Kulturnytt gjort så visar det sig att studentgrupperna i de högre konstnärliga utbildningarna i Sverige inte lyckas representera befolkningen som helhet.

I december kartlades hur det står till med andelen studenter med utländks bakgrund, och där fler och fler med utländsk bakgrund börjar läsa på högskolan hänger inte det konstnärliga utbildningsområdet med bland annat film, dans, musik och teater inte med. I den senaste sammanställning som gjorts hade 19 procent av nybörjarna på högskolan utländsk bakgrund. På de konstnärliga utbildningsområdet hade 12 procent av nybörjarna det.

Nu i mars presenteras siffror angående konstnärliga utbildningarnas socioekonomiska bakgrund. De visar sig då att konstnärsgruppen har i jämförelse med hela befolkningen i betydligt större utsträckning minst en förälder med hög utbildning. Nästan hälften av konstnärerna, 46 procent, har föräldrar där minst en har eftergymnasial utbildning.

Utbildningarna ser ut därefter visar den enkät som Kulturnytt skickat ut till 19 högskolor med konstnärliga utbildningar. Över hälften av skolorna uppger att de, trots mångårigt arbete med breddad rekrytering, är missnöjda med hur studentgrupperna ser ut sett till social bakgrund.

Läs/lyssna mer:
Brist på mångfald på de konstnärliga utbildningarna
Få med utländsk bakgrund på konstnärliga utbildningar