Foto: Niklas Lövgren

 Foto: Niklas Lövgren

Intervju

Victor Alm?

Publicerat 2013.02.07

Många bilder dök upp i vår feed på en mystisk pappersinstallation på Möbelmässan i Stockholm, och folk började kalla den Domen. Vi kollade upp och det visade sig att det var Wingårdhs som hade formgett denna monter, där Mark Isitt har sin talkshow Hello! under mässan. Montern heter The Anatomy of Communication. Och det finns som sagt otaliga bilder på den, bland annat här och här. Vi kollade upp uppdraget med Victor Alm, en av de som ligger bakom montern.

Hej Victor, vad gör du?
Jag caddar och lyssnar på Eddie Meduza. Men strax åker jag upp till Stockholm och möbelmässan.

Vad har din roll varit i arbetet med installationen?
Jag var i ett team med Stefano Mangili, Anna Höglund, Helena Toresson och Gert Wingårdh som jobbade fram detta koncept tillsammans. Vi har utifrån förutsättningarna från Stockholmsmässan - som var att skapa en elva gånger arton meter stor monter för diskussion för alla utställare och besökare - skapat en dom av papper. En kyrka för diskussion, men också ett avskilt ställe där man kan skapa mellan allt prat. Benen på borden är av A4-papper, så det är bara att ta ett och ställa sig där och skissa när andan faller på.

Samarbetet mellan er och illustratören Kustaa Saksi, hur kom det till stånd?
Det var beställaren, projektledaren på Stockholmsmässan, Sanna Gebeyehu, som frågade om vi kunde göra detta ihop med Kustaa Saksi. Det blev en intressant krock mellan vårt minimalistiska, reducerande färg- och formspråk och hans färgsprakande stil.

Hur har arbetsprocessen sett ut?
Vi hade som intention att mixa ihop Kustaa Saksis tvådimensionella verk med vårt tredimensionella tänkande. Och eftersom detta var ett helt obetalt uppdrag var det viktigt att visa på andra kvalitéer. Tiden som ligger bakom detta arbete, där 11 000 A3-ark uppfästa i fyra punkter alla hänger på sin exakta plats i sin grid talar sitt tydliga språk: tid är också pengar.

När vi i arbetsteamet hade skissat ut idén var det våra fyra praktikanter Filip Mesko, Beatrice Fägnell, Alexander Hammarstrand och Andrea Sundelin som löste hela konceptet rent praktiskt. De har jobbat på plats på mässan i tre veckor med själva utförandet. (Här finns en stop motion-film på hur byggandet gick till.)

Vad händer med domen när mässan är slut?
Ingen aning.

Skalan är svår att uppfatta på bild. Hur är det att stå inuti den?
Jag vet inte för jag har inte varit där ännu! Många som har twittrat eller instagrammat om Möbelmässan under hashtaggarna #2013sff eller #2013sdw har nämnt vår dom. Så jag antar att det verkligen är en upplevelse.

Tack Victor och ha en fin resa upp!