Bild: Business Region Göteborg

 Bild: Business Region Göteborg

Intervju

Torbjörn Kvarefelt

Publicerat 2014.10.24

  • BRG
  • Film
  • Göteborg
  • Göteborgsregionen

Göteborgs Stad satsar på film och för att det ska bli enklare att spela in i Göteborg har man skapat Filmlotsen. På Business Region Göteborg finns denne, en person som ska hjälpa till att lotsa kring tillståndsfrågor som man ska igenom hos diverse myndigheter för att få filma. Vi ville veta mer om detta och kollade upp grejen med Filmlotsen Torbjörn Kvarefelt.

Hej vad gör du Torbjörn?
Jag kartlägger vilka krav och regler olika myndigheter har gällande när någon vill filma i Göteborgsmiljö. Detta ska leda till en bra och enkel guide till att filma i Göteborg, gällande tillstånd, telefonnummer, vilken ordning etc. Vi vill att det ska vara enkelt att filma i Göteborg.

Filmlotsen, vad är det?
Filmlotsen är en del av Göteborgs Stads och Business Region Göteborgs satsning på ett bra företagsklimat och företagslotsning. Företagslotsens syfte är att göra det enkelt att driva företag i Göteborg. Här ska vi ha det bästa företagsklimatet i Sverige. Jag är alltså företagslots med särskilt ansvar för film. Målet är att Göteborg och Västsverige ska vara ett kreativt centrum och den mest självklara inspelningsplatsen för filmproduktion och filmutveckling 2021.

Hur går det till rent konkret om man vill ha hjälp av dej?
Om du vill filma i Göteborg så ringer du mig på 031-365 00 65 eller mejlar mig på foretagslotsen@businessregion.se . Du berättar vad det är för filmmiljö du är ute efter, sedan kommer jag lotsa dig genom den tillståndsprocess som krävs för att få filma i Göteborg.

Vem kan vända sej till dej, och i vilka ärenden?
Alla i branschen, t ex filmbolag, reklambyråer och andra som vill göra film i Göteborgsmiljö. Det ska vara en väg in gällande tillstånd t ex hos Polisen, Trafikkontoret, Länsstyrelsen och andra myndigheter. Filmlotsen hjälper dig även med kontakter till t ex Göteborg Energi och fastighetsbolag som Higab, Stena Line AB etc. Jag har koll på stadens myndigheter och förvaltningar.

Hur samverkar du med Åsa Bernlo, Göteborgs Stads filmkoordinator?
Åsa är en kunnig person från branschen med lång erfarenhet, hon är ansvarig för att koordinera utvecklingen av film och rörlig bild och talangutveckling och jag för att bistå med kunskap kring tillstånd och tillgång till det offentliga rummet. Vi har regelbundna möten tillsammans med delar av branschen och diskuterar hur kan vi tillsammans kan gå framåt och vad vi kan förbättra.

Har du något bra case att berätta om?
Nu i september spelades en internationell film in. Då ringde platschefen och bad mig om hjälp. De ville bland annat få hjälp med att få tillgång till en fastighet som skulle föreställa en ambassad. Då kunde jag genom goda kontakter snabbt ordna fram en lösning och en visning. De ville även ha hjälp med tillfälliga parkeringstillstånd på en central yta och tillstånd att filma i Lundbytunneln. Ett annat case är en välrenommerad reklambyrå som på en av stadens gator ville filma en reklamfilm, som skulle vara klar tre dagar senare. De hade inget tillstånd för detta. Jag gav dem snabba, klara instruktioner hur gå de skulle tillväga samt gjorde ett par samtal i förberedande syfte, och allt löste sig denna gång. Dock kan man inte alltid lösa tillstånd på kort tid utan det krävs längre framförhållning gällande ansökningarna.