Intervju

Roozbeh Behtaji?

Publicerat 2014.01.15

  • Film
  • Göteborg

Ett nytt TV-program har startats i Göteborg, av bland andra Roozbeh Behtaji som gjorde den omtalade webb-serien Bastian för SVT förra året. Programmet heter Göthenburgo och skall bli TV av göteborgarna, för göteborgarna. Deras kontor ligger mitt i smeten, i Hagabions hus högst upp under takåsarna. Här kan man se mer av deras vision. (Göthenburgos redaktion håller på att sättas ihop, projektledare är Sam Niknam och Carla Hagberg). Nu ville vi veta lite mer om det hela och ställde några frågor till Roozbeh.

Hej vad gör du Roozbeh?

Ja du... vad fan gör jag egentligen? Hahaha.

OK, vi tar en enklare fråga :) Berätta mer om TV-programmet och hur det hela gick till?

Huruvida jag är "svensk" eller "iranier" har ifrågasatts ända sen jag var liten, både av mig själv och andra, och nånstans har jag kommit fram till att det är är oviktigt. Men en sak vet jag - jag är göteborgare. Det här är staden i mitt liv, här finns platserna och människorna jag tycker om allra mest, och ingen har någonsin ifrågasatt att jag är göteborgare. I somras satt jag med vänner och funderade över hur vi kan göra en skillnad för människorna i vår stad, kom fram till att det är dags för människorna i Göteborgs olika delar att se varandra. För det behövs plattformar för förebilder och motbilder, och det är vad Göthenburgo ska bli - TV av göteborgarna, för göteborgarna.

Varför valde ni just Tv-formatet?

Många människor man pratar med har någon gång funderat över vad de själva skulle gjort för tv-program/inslag om de fått chansen. Här kommer chansen, på Öppna Kanalen, göteborgarnas egna kanal, en gemensam nämnare för stans människor och historier att samlas kring. Vi gillar också att kanalen når ut till 226.000 hushåll men att det inte finns några siffror på hur många som kollar; Göthenburgo behöver inte mäta sig mot nån, sälja nånting, vara bra på nånting egentligen - Göthenburgo behöver bara vara. Ur det perspektivet är Öppna Kanalen omodern på ett positivt sätt. Sen kommer vi nå ut genom en egen hemsida också, och så småningom kanske även genom andra kanaler. Just det - vi vill på nåt sätt återinföra den där kameran som filmade Linnégatan. Som vi alla har saknat den.

Hur var det för dej personligen att ta steget från att göra film, som regissör, till att erbjuda andra att göra TV?

Det är i ärlighetens namn blandade känslor. Det är läskigt att mitt i "uppstarten av min stora filmkarriär" plötsligt lägga all kraft på lokal-TV. Men å andra sidan är det fantastiskt att vara del i ett projekt som blir en plattform för andras historier, som kanske gör Göteborg lite, lite, lite mer hel. Jag har inspirerats mycket av människor runt mig som lägger ner all sin tid/fritid på att förbättra livet för andra, det är häftigt när folk tar ansvar för sin omvärld.

Hur gör man om man vill vara med?

Du riktar din mobilkamera mot dig själv och berättar vad du hade velat göra ett inslag om. Kan handla om vad som helst. Sen mailar du klippet direkt från din mobil till gothenburgo@gmail.com, eller skriver till oss på vår Facebooksida). Så bollar vi idén tillsammans och ger dig det stöd du behöver för att spela in inslaget - alltifrån kameralån till att vi skickar ut ett fullt team. Programmet består sedan av dels dessa inslag, och dels inslag som vi på redaktionen gjort själva. Vi är public service, du är public access, tillsammans är vi public success.

 

Tack Roozbeh, och lycka till!