Rickard Lindqvist. Bild: Jimmy Herdberg/Kokokaka + Atacac

Rickard Lindqvist

Att det pågår nya saker på Ringön har nog ingen missat. Nu har nystartade modemärket Atacac flyttat dit till en enorm gammal lagerlokal, ihop med andra kreativa aktörer. Vi har en känsla av att det kommer hända en hel del där.  Och är därför extraglada att det är just de som bjuder in Modegbg till en andra träff imorgon den 17/11. Vi tog och kollade upp hela alltet med Rickard Lindqvist, den ena i Atacac-duon. (Jimmy Herdberg är den andre.)

Hej vad gör du Rickard?
Startar en klädfabrik i Göteborg och återutger min doktorsavhandling digitalt på www.atacac.com/book

Berätta om Atacac.
Atacac är ett modelab där vi utforskar och utmanar dagens sätt att designa, sälja och producera kläder. Vi har idag t ex digitaliserat hur vi designar och säljer kläder vilket ger oss möjligheten att sälja våra plagg innan det är producerat. Detta möjliggör en ny prismodell som är bakvänd där du betalar ett billigare pris om du köper innan det är tillverkat och där priset stiger fram tills att det finns i lager. En kombination av flygbiljetter och crowdfunding. Vi håller även på att bygga en mikrofabrik för att flytta vår produktion till våra egna lokaler på Ringön i Göteborg.

Hur har din bakgrund med forskningen på textilhögskolan och på Nudie och med egna varumärket Rickard Lindqvist lett fram till det du gör nu?
Forskningen ligger till grund för mycket av det arbete jag gör nu, både för frilansuppdrag och för Atacacs produktion. Rickard Lindqvist-märket så väl som arbetet för Nudie har sporrat mig till att vilja utveckla nya arbetsmodeller för modebranchen.

Hur tror du att Atacac kommer förändra modesverige?
Vi hoppas kunna inspirera svenska modeföretag att digitalisera sin verksamhet för att bli mer konkurrenskraftiga gentemot resten av världen.

Vad ser du som den stora vinsten med att verka på Ringön?
Det ger oss möjlighet att bygga en mikrofabrik och kontrollera hela processen från design till färdig produkt. Det är också härligt att sitta tillsammans med 20 andra kreatörer!

Vad kommer ni berätta för oss som deltar på modeträffen på torsdag? Och är det sant att det kommer finnas bubbel?
Vi kommer att prata om de digitala utvecklingstrenderna inom modeindustrin och presentera vår forskning inom området. Bubbelkylen låses upp klockan 17!

Jimmy Herdberg & Rickard Lindqvist. Foto: Atacac.

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng