Foto: Per Nadén

 Foto: Per Nadén

Intervju

Nor Toma?

Publicerat 2013.03.01

Nor Toma, var från början dansare men fick feeling för kommunikation i Berlin och är nu PR-ansvarig på Monki.

Hej, vad gör du Nor?
Jag är precis hemkommen från London Fashion Week och sätter en tvätt och packar om för Paris Fashion Week, fast jag ska upp till Stockholm en sväng på jobb först.

Du gick från dans till PR, kan du inte berätta om den resan?
Jag gick på Danshögskolan och Kungliga Svenska Balettskolan väldigt länge, men när jag började frilansa som yrkesdansare blev jag rastlös av att vara i en nisch. Jag flyttade till Berlin och i samma veva träffade jag Adam Friberg, grundaren av Cheap Monday, Weekday och Monki. Adam var en fantastisk muminpappa som plockade upp mig till Monki- och Weekdaykontoret och gav mig helt underbara uppdrag, t.ex. att ”flytta till Köpenhamn för all lära känna folk” - vilket resulterade i att jag plötsligt bodde på Vesterbrogade med en Vice Magazinefotograf och hade skrivbord hos ett kreativt kontorskollektiv i Köttbyn. Jag fick vara eventchef, PRchef och idag har jag tagit rollen som PR Spokesperson. När jag började på Monkifanns det 8 butiker i Sverige, idag har vi 60 butiker och 18 marknader.

Weekday-gänget flyttar upp till Stockholm, påverkar det er på Monki på något sätt?
Det är klart att det är trist att vännerna på Weekday flyttar ut, men samtidigt har Monki en närvaro i Stockholm, och Weekday kommer nog inte kunna släppa Göteborg helt och hållet. Monki är ju Weekdays lillasyster, och syskon umgås ju men bör kanske inte bo ihop.

Du är mycket ute och reser i jobbet och får se bilden av Göteborg från andras ögon. Viken bild är det du möter?
I början på 2000-talet upplever jag att det florerade en bild av att Göteborg var en gullig småstad som man inte bodde i, men man kunde åka ner någon gång och hälsa på en ensam faster, typ. Idag har man insett att Göteborg ligger i samma klass som Montréal, San Francisco, Osaka med mera. Jag får en drös av förfrågningar från guidebokspublikationer världen över som vill skriva om Göteborg som destination, och utomlands är mottagandet varmt.

Vi hörde talas om att du preppar för ett projekt du kallar 90 days, vad är det?
Det är ett mer konstnärligt projekt jag driver vid sidan av jobbet. Den fysiska utgångspunkten är en liten ateljé i skogen i Nashville, USA. Mer än så kan jag inte avslöja just nu, men det kommer!

Finns något på Göteborgsscenen just nu som du inte tycker man får missa?
Det finns massor! Istället för att belysa en eller flera verksamheter vill jag slå ett stort slag för att vi börjar lyfta på fler stenar i Göteborg och ser efter vad som gömmer sig bakom dessa. Det finns så jäkla mycket fint här.

 Ok Nor, vi lovar. Ha det så bra!