Intervju

Mattias Göransson

Publicerat 2009.10.15

  Vi har redan från början förstått att det Göteborgsbaserade Magasinet Filter är läsvärt och det verkar vi inte vara ensamma om. Filter är nominerat till titeln Årets Tidskrift och deras AD Ola Carlson till Årets Art Director. Filters reporter Erik Almqvist är nominerad till priset Årets Journalist och en annan av deras reportrar Christopher Friman är nominerad till utmärkelsen Årets Genombrott. Filter har alltså hela fyra nomineringar i  Tidskriftspriset! Vi beslöt oss för att kolla läget med deras Chefredaktör Mattias Göransson.

  Hej, vad gör du Mattias Göransson?
  Jag har precis kommit hem från New York, där jag gjort en intervju till Filters december/januarinummer. Även om jag mest är redaktör numera, kan jag inte låta bli att norpa en och annan story själv.

  Vad är tanken med Magasinet Filter?
  Grundtanken är enkel - att göra en berättande reportagetidning av amerikanskt snitt, men i Sverige. Ett annat sätt att se på saken, eftersom många av oss som gör tidningen har en bakgrund på och fortfarande arbetar aktivt med fotbollsmagasinet Offside, är att Filter är en Offside om allt utom fotboll; en blandning av intressanta levnadsöden, intervjuer och fenomen som vi tror kommer att färga de kommande två månaderna. Vi bedömer inte sådant som hänt, publicerar inte krönikor och recenserar ingenting - utan vill blicka framåt och lyfta fram saker på väg in i nyhetsströmmen, snarare än på väg ur den.

  Vilka områden är ni intresserade av och vad är ni inte intresserade av?
  Ämnesmässigt är Filter intresserad av precis allt. Utom fotboll, då - den biten sköter ju Offside. Framför allt letar vi efter "snackisar", som när vi berättade den häpnadsväckande historien om "Ipren-mannen" Johann Neumanns liv, grävde ner oss i skillnaderna mellan svensk och dansk grisuppfödning eller berättade att de svenska jordgubbarna egentligen är amerikanska.

  Hur är tidskriftsklimatet i Göteborg, överskott av något, avsaknad av något annat?
  Det finns inget tidskriftsklimat i Göteborg. Det är vi, fotbollstidningen FourFourTwo samt några kämpande kulturtidskrifter - övriga branschen finns framför allt i Stockholm, men även i exempelvis Helsingborg.

  Vad tycker du att Göteborg behöver allra mest?
  Fler nyfikna människor. Fast vi är från Göteborg, märkte vi när vi startade Offside för snart tio år sedan att suget och nyfikenheten var väldigt mycket större i Stockholm. Först när vi var etablerade och uppskrivna där, hoppade göteborgarna på tåget i större utsträckning. Med Filter upprepas historien. I dag säljer vi halva upplagan i Stockholm, vilket egentligen är helt galet eftersom vi gör den minst stockholmscentrerade reportagetidningen i landet.