Bild: Max Källman

 Bild: Max Källman

Intervju

Malin Hultman?

Publicerat 2015.04.30

  • Design
  • Göteborg
  • Intervju

Malin Hultman är designer med fokus på hållbarhetsfrågor. Hon flyttade hit i somras från Växjö efter avslutade studier. Snart drar hon igång projektet DESIGNKIOSK tillsammans med Sandra Kipper.

Hej, vad gör du Malin?
Hejsan! Jag upptäcker Göteborg mer och mer för varje dag! Det är jättekul. Just nu sitter vi och jobbar med vår nya hemsida för fullt. Vi vill att den ska var enkel, glassig och lekfull.

Kan du inte berätta lite mer om DESIGNKIOSK?
Det är en nyöppnad digital pop up byrå med fokus på grafisk design och marknadsföring. När vi letade anställningar märkte vi att de flesta avdelningar och kontor hade sommarstängt. Min vän Sandra är grym på illustration och grafisk design. Jag arbetar mer konceptuellt med strategi, reklam och servicedesign. Vi tänkte att då startar vi en egen byrå! Och vad passar bättre på sommaren än en kiosk? Om än en digital sådan.

Hur var det att flytta till Göteborg som kreatör?
Det finns många intressanta evenemang och föreläsningar att gå på! Jag tycker att ADA är väldigt bra på att bevaka och lyfta de kreativa näringarna. Men som i de flesta städer är det svårt att hitta en gemensam kreativ mötesplats för olika sorters design.  Min nyfikenhet driver mig just nu mot bland annat cirkulär ekonomi och grön kommunikation. Jag tror mycket på att samarbeta med olika kompetenser, och det finns många olika sådana i Göteborg.

Hur tror du rollen för design och designers utvecklas framöver?
Jag tror att den kommer att breddas! Man behöver tänka i större perspektiv för att kunna utvecklas mot ett mer hållbart samhälle. Samarbete gör det möjligt. Tjänstesamhället öppnar upp för servicedesign. Konsumenten vill ha ren tvätt snarare än att köpa en tvättmaskin, det kommer att behövas hållbara designers som utvecklar tjänster och upplevelser, snarare än fysiska produkter.

Du arbetar mycket med omvärldsanalys också, vilka är de viktigaste frågorna att förhålla sig till idag
Transparens av företag och insikten att det finns många olika skikt i hållbarhetsfrågan. Social hållbarhet är viktigt.