Intervju

Lovisa Ringborg

Publicerat 2009.06.04

  Fotografen Lovisa Ringborg från Göteborg är i  New York på stipendium. Vi blev nyfikna och nästan lite avundsjuka, och beslöt oss att kolla vad hon gör där.

  Hej, vad gör du Lovisa?

  Jag är i NYC på ateljéstipendium "Harlem Studio Fellowship" med stöd av konstnärsämnden/Iaspis. Just nu sitter jag och arbetar med nya bilder till utställningen som jag ska ha här den 16e juli. Om en liten stund drar jag till Metropolitan Museum och tittar på Francis Bacon utställning som precis öppnat.

  Hur går det att ta sig fram i NY då?

  Det går bra, mest till fots och med metro om det är så du menar ... I övrigt så får man en känsla av att det som konstnär finns det en mängd olika vägar att gå här, fler kanaler, vilket är bra. Sverige känns lite smalare i den bemärkelsen...

  Har du några tips om man vill pröva lyckan där?

  Det är nog alltid klokt att försöka åka med någon form av ateljéstipendium eftersom man både får boende och kontaktnät från början. Hyrorna är väldigt höga här så det kan vara tufft att klara sig. Men igentligen är det väl bara att åka iväg, saker brukar ordna sig när man är på plats. Jag vet flera som flyttat hit utan någonting och som klarar sig utmärkt.

  Hur är stämningen i stan då, optimistisk eller pessimistisk?

  Jag bor i Harlem, och här råder Obama febern, så det känns optimistiskt tycker jag. I övrigt så ser man att både många gallerier i Chelsea samt en mängd andra företag slår igen lite överallt. Krisen är ganska synlig här. Kriminaliteten har även ökat de senaste månaderna har jag hört. Så det är nog både och.

  Och vad är det som kommer dra dig tillbaka till Gbg till slut?

  Min man och mina vänner förstås, men jag kan nog tänka mig att stanna här ett tag till ändå. Tre månader går snabbt i NYC, och jag tycker mer om stan för varje dag som går. Igår seglade jag med en grupp piratklädda cirkus artister vid Long Island, som jag precis lärt känna, väldigt roligt. Och Harlem är fantastiskt nu när det är varmt ute, gospel på gatorna och grillmat i varje gathörn. Det är lätt att trivas här.