Bild: Annie Hermansson

 Bild: Annie Hermansson

Intervju

Louise Eriksson?

Publicerat 2012.09.14

    Klädoteket vid Korsvägen i Göteborg kan du hyra dina kläder, och byta obegränsat mellan olika stilar. Ett sätt att förändra konsumtionen kring mode som finns på flera ställen i Sverige, (bl a Malmö, Stockholm och Umeå). Nu växlar de upp och arrangerar en modetävling med återvunna textilier som bas, FASHION (RE)MAKER. Snart är det sista anmälningsdag till tävlingen. Vi snackade lite mer med Louise Eriksson, en av de som står bakom Klädoteket i Göteborg.

    Hej Louise, vad gör du?
    Jag säger bara FASHION (RE)MAKER! Det är det enda som finns i huvudet just nu :)
     
    Du jobbar med Klädoteket som är som ett bibliotek för kläder. Eller? Berätta mer!
    Precis, Klädoteket Göteborg är ett klädbibliotek som lånar ut begagnade kläder skänkta från privatpersoner och redesigners. För 150 kronor blir du medlem i 3 månader och kan nyttja hela vår garderob. Klädoteket Göteborg ger dig som konsument möjlighet att göra ett aktivt val för miljön och klimatet samtidigt som du får chansen att dressa dig på ett lekfullt, roligt, trendigt och ekonomiskt hållbart sätt.
     
    Är tanken att öppna fler filialer? Eller på annat sätt växa?
    Det poppar upp fler och fler klädbiliotek runt om i Sveriges olika städer, det tycker vi är jätteskoj! Vi jobbar mot att vårt Klädotek ska bli en verksamhet som växer och kan vara ett alternativ till konsumtionshysterin, och påverka människors köpbeteenden när det gäller handeln inom mode. Vi vill också utveckla fler samarbeten med olika kreativa människor och ta tillvara på kläder som inte används.
     
    Nu skall ni arrangera FASHION (RE)MAKER 27-29 september på Rum för Ung Kultur. Det är en tävling, en releasefest och en modevisning. Vi blev nyfikna! Vilka är tankarna kring detta?
    Vi vill lyfta fram nya sätt att konsumera på. Vi vill uppmärksamma människor om att det nu går att dela plagg med varandra genom en kollektiv garderob här i Göteborg. Genom att anordna FASHION (RE)MAKER tävlingen uppmärksammar vi begreppet redesign, ett koncept som skapar nytt och nya trender ur återanvända textilier. Läs mer om hur du anmäler dig på www.kladoteketgoteborg.se!!
     
     Hur kan det hållbara tänket kring mode växlas upp tycker du?
    I dagsläget når alternativ handel inte ut till alla konsumenter. För att nå ut till fler kan vi exempelvis genom redesign och klädbibliotek skapa attraktivt och trendigt mode för nya konsumenter. 

    Hur ligger Västsverige till som region för detta arbete med mode/kläder och hållbarhet?
    Västsverige satsar mycket på att hitta just lösningar till att skapa hållbart mode. Västra Götalandsregionen har till exempel inlett projektet Re:Design Textile, ett samarbete med Europeiska regionala utvecklingsfonden, Textilhögskolan, Tillskärarakademin i Göteborg och Naturskyddsföreningen. Tillsammans försöker de hitta möjliga affärsmodeller kring redesign och hur man kan förnya sin garderob utan att använda sig av nyproducerade varor.