Bild: Webtreats/CC

 Bild: Webtreats/CC

ADA TYCKER

Lite om upphandlingsfrågan

Publicerat 2015.01.30

  • ADA fokus: Upphandling

Här kommer en liten rapport om hur det går med upphandlingsfrågan som vi driver. Det är en tung fråga i dubbel bemärkelse. Dels i den meningen att den är viktig. Offentlig upphandling omfattar enorma volymer och hur man använder skattemedel är alltid viktigt. Dels är frågan tung i den meningen att det är svårt att göra skillnad med alla lagar och regler. Det är också ett allmänt krångligt och sticksigt område. Men det finns mycket att vinna på förändring.

Vi började med att försöka förstå problematiken med offentliga inköp av kreativa tjänster genom workshops med kreatörer och upphandlare. Resultatet blev en analys som ligger till grund för hur vi tar frågan vidare.

Vår första tanke var att göra en lathund för upphandling av kreativa tjänster och koppla utbildning till den för att förbättra kvaliteten på upphandlingarna inom området. Men så kom budet att Göteborg kommer genomföra en megaupphandling av kommunikationstjänster som kommer genomföras av Upphandlingsbolaget och göra att det inte blir några fler upphandlingar inom området på lång tid. (Det andra stora området av kreativa tjänster som upphandlas offentligt är arkitektur, och där finns redan stora ramavtal som löper över lång tid.)

Så vi beslöt oss istället för det här:

++ Sprida ordet om relevanta upphandlingar till våra följare. Vi undersöker nu hur en widget på vår web skulle funka.
++ Ha regelbundna utbildningstillfällen i hur man deltar i upphandlingar för kreatörer.
++ Upplysa upphandlande enheter om problematiken kring upphandling av kreativa tjänster utifrån kreatörernas åsikter. T ex att många uppskattar att priset är fast så man slipper tävla om det och därmed bidra till prispress. Och att man inte ska skriva in onödiga skall-krav som exkluderar mindre aktörer och nätverk.

I korthet kan man säga att vi vill att man ska tävla i gestaltningsförmåga och innovationskraft snarare än pappersexercis och pris. Det vinner alla på.

Allt gott,
//Rasmus, ADA