Bild: Laurie Rosenwald

 Bild: Laurie Rosenwald

Intervju

Laurie Rosenwald?

Publicerat 2013.11.04

  • Göteborg
  • Intervju

Laurie Rosenwald är vårt bästa vårtecken. När Laurie kommer till Göteborg vet man att det är vår. Och när hon åker hem till New York är det vinter. Laurie driver designstudion Rosenworld, har just vunnit International Motion Art Awards 2 och den 5 november skall hon tala på TedXCrossroads i Göteborg. Hon gör även de omtalade workshoparna How to make mistakes on purpose, på designskolor världen över på företag som Google och Starbucks. Nu kan vi i Göteborg vara med på en, på Konstepidemin den 8 november. Fast efteråt får man inte berätta för nån vad man har varit med om, för deltagarna lovar att respektera omertà, maffians hemlighetslöfte. Trots detta hot ville vi veta lite mer om hela alltet.

Hej Laurie vad gör du?
Jag är illustratör och formgivare, målare och gör tecknade filmer. Jag är författare också. Det verkar ju jättepretentiöst så jag undviker helst frågan, men det är sant att jag gör en massa olika grejer! Det betyder inte att jag gör dom bra. Men jag gör dom. (Jag talar också svenska som en New Yorker.) Jag försökte även att vara komiker men standup comedy är som prostitution utan sex eller pengar. Jag skulle bara få alla att skratta och sen gå hem.

Du håller din berömda kurs "How to make mistakes on purpose" här i GBG nästa vecka. Till vilka riktar sej den?
Det kan vara vem som helst! Det har faktiskt egentligen ingenting med design eller bildkonst att göra (fast jag har gjort den på många konst- och designhögskolor). Exempel på olika slags folk som har gått den är prins Carl-Philip, två belgiska damer som jag hade en privatkurs med och hundra kanadensiska säljare i finansvärlden (då dök också en hjord älgar upp). Den är verkligen för alla.

Jag vet det där med omertán och allt, men kan inte låta bli att ändå fråga, vad gör man på workshopen egentligen? Det kanske är hemligt och du vill inte svara?

Jo men det kan jag gärna svara på. Vi använder kraften av det felaktiga, de saker som blir fel, för att lösa problem. Vi skapar kaos och av det kaoset gör vi saker. Mitt motto är: använd kaos till ordning och reda. Först efter att vi har gjort något, frågar vi "vad kan detta bli?" Sådana frågor ställer vi oss i workshopen. Vi löser problem genom att inte försöka lösa dom. För att när man försöker vara problemlösare eller kreativ på beställning funkar det ungefär lika bra som att vara charmig på beställning.

Sedan blir det också ett TedX-föredrag i Göteborg den 5 november. Mycket Laurie Rosenwald i stan nu! Vad händer framöver?
Jag åker tillbaks till New York ganska direkt efter dessa två grejer nästa vecka, men jag kommer ju tillbaka till våren såklart som vanligt, och då vill jag självklart göra workshopen igen, och jobba som illustratör och med tecknade filmer, osv. Jag finns alltid att få tag på via hemsidan eller twitter.

Ok, tack Laurie! Lycka till med allt!