Intervju

Kristina Blom

Publicerat 2009.03.26

  Förra helgen var det litteraturfestivalen Textival. Vi passade på att kolla läget med Kristina Blom, pressansvarig för festivalen.

  Hej, vad gör du Kristina?

  Jag sitter som vanligt på förmiddagen bänkad framför datorn. I gårkväll hade vi arrangörer av Textival ett sista möte inför helgens stundande litteraturfestival. Och nu uppdateras Textivals blogg med kompletterande information, mail sänds ut inför helgen samt telefon ringer..

  Vad är egentligen Textival?

  Textival är Göteborgs litteraturfestival! Textival rör sig som en kameleont mellan ljud, konst och litteratur. Vi vill erbjuda en lättnavigerad väg till det som står vid sidan om och som bara väntar på att upptäckas. Så att säga hjälpa till och finna de litterära lingonen i kakan.

  Vi är också en ideell förening som brinner för att ha en lekfull och nyfiken attityd gentemot det skrivna ordet.

  Hur föddes idén?

  Idén till Textival föddes ur en vilja att lyfta fram litteratur som kan ha svårt att nå ut på egen hand. Att göra något för att sätta fokus på den litterära kulturen. Första Textival anordnades 2007 och grundarna ville att Textival skulle bli lika mycket en arena för publiken att möta förlag och ny litteratur på, som ett forum för förlagen att träffa varandra i.

  Varför är ni inte bara en del av bokmässan?

  Vi inriktar oss på att skapa en mötesplats för mindre förlag, kulturtidskrifter och andra litterära aktörer. Vi tycker att Bokmässan är fantastisk, men det är svårt för mindre förlag att synas i myllret.

  Kan du tipsa om några bra och aktuella textförfattare i Göteborg?

  Jag tar tillfället i akt och tipsar om seminariet "Work in progress" där sex elever vid Litterär Gestaltning på Göteborgs Universitet kommer att läsa utdrag ur sina texter. Helena Fagertun och Ida Säll, Sverige, Tina Åmodt och Odin Nordhagen, Norge samt Lise Haurum Christensen och Julie Sten-Knudsen, Danmark. House of Win-Win 12.30 på lördag!

  Ok, tack för tipsen och stort lycka till!

  Fotograf: Jennie Smith