Intervju

Jonas Olsson

Publicerat 2008.09.01

    I november 2007 fick Rådet för arkitektur, form och design (RAFD)  uppdraget av regeringen att ta fram ett förslag till hur en befintlig myndighet eller institution i en permanent form kan främja och förmedla kunskap om hur en ökad kvalitet inom arkitektur, form och design kan bidra till samhällsutvecklingen. Vi har pratat lite med Jonas Olsson på RAFD för att förstå mer om vad som gäller.

    Hej, vad gör du Jonas Olsson?

    Jag är sekreterare/projektledare på Rådet för arkitektur, form och designs kansli sedan 2005

    Vi har förstått att det är stora saker i görningen inom statens arbete med arkitektur- och formfrågor. Berätta, vad är det som händer?

    Ni syftar säkert på det tilläggsuppdrag rådet fick förra året som handlade om "hur en befintlig myndighet eller institution i en permanent form kan främja och förmedla kunskap om hur en ökad kvalitet inom arkitektur, form och design kan bidra till samhällsutvecklingen." Utgångspunkten var att uppgiften ska övertas av en befintlig myndighet eller institution fr.o.m. den 1 januari 2009, då rådets arbete ska vara avslutat. Dessutom ska förslaget rymmas inom redan befintliga ekonomiska ramar. Vi lämnade vårt förslag till regeringen den 17 mars i år och därefter har det remitterats till berörda myndigheter och organisationer. Vi har läst alla remisserna och uppfattar att de flesta instanser ställer sig positiva till de viktigaste delarna i vårt förslag. Förslaget i sin helhet och information om rådets verksamhet går att läsa på rådets hemsida www.rafd.se.

    Vad rekommenderar ni i korthet att man ska göra?

    I kraftigt sammandrag: Vi föreslår att man i ett första skede bygger ut Arkitekturmuseets uppdrag och resurser genom att flytta över Svensk Forms mötesplatsuppdrag på designområdet och därigenom vidgar Arkitekturmuseets uppdrag till att även omfatta form och design. Vi har också pekat ut ett antal nya prioriteringar för verksamheten. I ett senare skede menar vi att flera mindre och större aktörer med statlig finansiering, som idag arbetar med frågor som rör gestaltningen av vårt gemensamma rum, offentlig upphandling, med mera bör ingå i en "federation", som gemensamt arbetar med att lyfta aktuella frågor genom utställningar, kunskapsspridning, och genom att vara rådgivande till det offentliga utvecklingsarbetet i stort. Några av aktörerna som vi menar är intressanta för att ingå i en sådan federation är Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID, Svensk Form, Statens konstråd och Boverket och Röhsska, men även andra är möjliga. Vidare föreslog vi att Arkitekturmuseets arkiv, som idag finns i lokaler på Skeppsholmen, skulle kunna samlokaliseras med ett annat betydande arkiv på området, som t.ex. Riksarkivet. En grund för vår bedömning att verksamheten ska omfatta både arkitektur, form och design har varit det medborgarperspektiv vi menar är centralt för en offentlig verksamhet. Det finns många fördelar med att hantera det offentliga gestaltningsområdet i sin helhet, som medborgaren möter det.

    Om det inte blir det ni föreslår, vad blir det då?

    Det är ju regeringen och inte vi som beslutar om detta. Det känns litet onödigt att spekulera kring alternativ i ett så här sent skede, vår rapport har blivit remitterad och bereds nu i regeringskansliet. Om en knapp månad lämnar regeringen besked i budgetpropositionen. Vi hoppas på det bästa och att man fullföljer de ambitioner som vi uppfattade fanns i samband med att vi fick utredningsuppdraget!

    Ok, tack så mycket, hoppas det blir bra!