Intervju

Iréne Stewart Claesson

Publicerat 2009.12.21

  Deras idé tävlade mot 127 tävlingsbidrag från fem kontinenter. Prissumman är på 250 000 danska kronor.

  Hej, Vad gör du Irene?
  Jobbar på så det ryker! Vi är upp över öronen belagda men är även drabbade av ”allt skall hinnas innan jul” med julhälsningar och annat roligt.

  Berätta vad är det ni har vunnit egentligen?
  Vi har tillsammans med miljökonsulenterna Koucky & Partners vunnit Köpenhamns stads tävling för ett nytt lånecykelsystem. Det var väldigt ambitiösa krav I tävlingen som omfattade integration I stadsbilden och köpenhamns identitet, system för bokning, betalning och registrering, cykeldesign, förvaring och distribution.

  Tror du något sådant skulle kunna vara möjligt i Göteborg också?
  Det är en helt annan situation; i Köpenhamn cyklar redan stor del av befolkningen, det är en platt stad lämpad för det och de har problem med för mycket cyklar parkerade överallt. Med sin redan starka identitet som cykelstad vill de ytterligare befästa sig (och ta ledningen över Amsterdam!) som cykelstad nummer ett i världen. Men när västlänken och bra pendelförbindelser blir av i Göteborg så kommer ett ”flytande” cykelsystem som OPENbike vara ett strålande komplement till annan kollektivtrafik.

  Hur tycker du designrollen är på väg att utvecklas?
  Väldigt intressant, vi ser ett skifte i större koncerner och företagsledningar från traditionellt tekniskt fokus till marknadsfokus, och därmed ökad förståelse för kraften i immateriella värden och ett holistiskt synsätt med användaren i centrum. Vi på LOTS har specialiserat oss på att hjälpa våra kunder översätta sina affärs- och varumärkesstrategier till prioriteringar och uttryck för deras produktsortiment, och det är vi idag relativt ensamma om. Framöver tror jag att vi kommer se fler olika specialiseringar inom design, och nya typer av samarbeten.

  Vad tycker du Göteborg behöver?
  Tja, det är ju en stor fråga, men på rak arm skulle jag säga att ett attraktivt och hållbart transportsystem i regionen är A och O för Göteborgs företagar- och utvecklingsklimat. En tydlig satsning på det ligger högt upp på önskelistan inför det nya året!