Bild: Lisa Carlsson

 Bild: Lisa Carlsson

Intervju

Anna Elzer Oscarson?

Publicerat 2011.10.19

    Dusty Diamonds är en kollektion exklusiva keramiska behållare av Studio AEO som har tagits in av butiker som Nordiska Galleriet, NK och Artilleriet och nu är på väg ut i världen . Vi tog ett snack med Anna Elzer Oscarson som är formgivaren och entreprenören bakom märket.

    Hej vad gör du Anna?
    Idag är jag lagerarbetare. Har precis fått nya produkter från fabriken i Lidköping som jag kontrollerar och packar om. Några skickas direkt vidare till Mint i London.

    Vad är Dusty Diamonds?
    Dusty Diamonds är hemmets juvel och min senaste kollektion. Med Dusty Diamonds ville jag utmana materialet keramik och låta form och mönster integrera och harmoniera till en sammansatt helhet. Ny teknik, gammal tradition och skickliga hantverkare har gjort det slutliga uttrycket möjligt.

    Berätta om hur det hela började.
    För att efter några år som frilans kunna motivera mig till att formge nya produkter behövde jag ta kontrollen över hela processen. Jag ville ta tillbaka glädjen och stoltheten i designarbetet. Konsumtionshysterin och det snabba tempot som ofta innebär ogenomtänkta produkter, tråkade ut mig. Det är mycket slit och släng i branschen, och det gäller inte bara produkter utan även oss människor.

    Så för att kunna vara stolt över mitt yrke, stå för det jag gör och skapa produkter utan för mycket kompromisser startade jag för två år sedan AEO, mitt egna varumärke där jag kan vara med och påverka i hela ledet.

    Tillverkningen sker lokalt, i Rörstrands gamla fabriker i Lidköping. Kan du berätta mer om det?
    Att ha produktionen nära var en självklarhet. I det personliga mötet mellan formgivare och hantverkare uppstår en spännande energi som är viktig att ta till vara på. Närheten ger mig energi och kontroll. Men att producera i Sverige var ingen självklarhet. En gång hade vi en blomstrande keramikindustri här, men med åren har den i princip försvunnit ut ur landet. Så samarbetet med Porslinsfabriken i Lidköping är faktiskt en liten del i att föra vår stolta keramiktradition vidare och ger projektet ytterligare en dimension.

    Hur är det att som enskild formgivare driva ett sådant här projekt?
    Det gäller att kunna hantera olika roller och trivas med det. Att driva ett designföretag med egen produktion, med allt vad det innebär, kräver att jag ansvarar för mycket mer än endast formgivningen och allt bygger på min egna drivkraft. För mig är de olika rollerna berikande, men de kan också så klart göra mig splittrad. Det är viktigt att försöka inse vilka delar man skall göra själv och vad man kan lämna ifrån sig. Jag gör precis det jag vill och tror på vilket naturligtvis är häftigt, men det kan också ibland vara ensamt och tufft.

    Du har fått mycket uppmärksamhet både nationellt och internationellt för dina Dusty Diamonds, hur påverkar det ditt fortsatta arbete?
    Det är fantastiskt roligt och inspirerande men också en förutsättning för att driva AEO vidare. Jag lanserade Dusty Diamonds i Greenhouse på möbelmässan i Stockholm förra året. På väg upp till Stockholm hämtade jag de allra första Dusty Diamonds pjäserna från fabriken i Lidköping. Det var nervöst och spännande att för första gången visa mitt arbete, men kollektionen fick ett enormt positivt mottagande och säljs nu i utvalda exklusiva butiker i Sverige. Nu är det dags för Dusty Diamonds att möta resten av världen. I våras ställde jag ut i Milano och har nu precis kommit hem från London där jag ställde ut med Svensk Form under London Design Festival. Ett resultat av det är att jag nu stolt kan berätta att den prestigefyllda butiken Mint i London är AEO:s första återförsäljare utanför Sverige.

    Tack så mycket Anna, lycka till!