Bild: Elstudio

 Bild: Elstudio

Intervju

Hej vad gör du Sara Habte Selassie?

Publicerat 2016.03.02

  • Intervju
  • Mode

Just nu ligger Klädoteket, Göteborgs egna klädbibliotek/fashionstore, i full action inför sin stora modefestival, Fashion UP!, med fokus på ansvarsfullt mode. Med Fashion UP! siktar de på att inte mindre än revolutionera modebranschen. Under festivalen, som hålls den 18-19/3 på Auktionsverkets Kulturarena, så kommer det vara designtävling, swop shop, fashion talks, filmvisning, pop up-shops, modevisning och galafest. Allt med fokus på ett ansvarsfullt mode. Vi tog ett snack med Sara Habte Selassie, som är den ena i duon som driver Klädoteket.

Sara Habte Selassie är grundare för Klädoteket (Klädoteket är numera också delaktiga i den hållbara bloggportalen The waves we make), projektledare för Wear Wise, och arbetar som boendeassistent med ensamkommande.

Hej vad gör du Sara?
Jag håller på för fullt med alla förberedelser inför Fashion UP! Det blir mycket jobb och lite vila, men det är ett otroligt roligt jobb:)!

Berätta om Fashion UP!, hur fick ni idén till en modefestival inom hållbart mode?
Fashion UP! är modefestival som är här för att förändra modeindustrin! Det är en tvådagars festival som lyfter fram ansvarsfullt mode. Vi vill förändra hur modeindustrin ser ut idag, och både påverkar konsumenter och producenter till att ta ett större ansvar. Vi kan inte fortsätta att producera och konsumera som vi gör idag, och tro att det ska gå obemärkt förbi. Både människor som arbetar inom industrin och miljön exploateras. Vi vill genom modefestivalen lyfta fram inspirerande sätt att konsumera mode på, som inte ska behöva ske på bekostnad av något. Förutom att vi ser modefestivalen som en reaktion mot en smutsig industri är det också någonting otroligt roligt och helt nytt för Göteborg!

Hur går själva tävlingen till?
Om man är sugen på en rolig och kreativ utmaning, så ska man ansöka till vår designtävling som pågår under Fashion UP! Designtävlingen börjar på fredag 18:e mars kl 13 och pågår fram till 19:e mars  kl 16:00. Som tävlingsdeltagare har du ca 20 h på dig att designa och sy en outfit i återbruksmaterial. Vi står för material, symaskiner och all annan rekvisita. På plast finns även Helena Lundström som är coach åt deltagarna. Tävlingen avslutas med en modeshow på lördagskvällen, där en kompetent jury bedömer deltagarnas prestationer. I juryn ser ni bland annat Elin Frendberg från Swedish Fashion Council. Detta är en unik och rolig chans som kan bana väg för framtida möjligheter (Läs mer på http://www.kladoteket.se/designtavling/).

Klädoteket har ju funnits i ett antal år nu, hur har marknaden för era tjänster förändrats under åren tycker du?
Ja det stämmer, vi var ju väldigt tidiga på marknaden med vårt koncept att hyra ut kläder/accessoarer. Den senaste tiden har det hänt en hel del. Det har kommit fler liknande initiativ både inom Sverige och runt om i världen. Dessutom ser vi en rad etablerade märken som börjar hyra ut kläder, exempelvis Filippa K. Vi hoppas att detta kan leda till att fler människor blir mottagliga för idén.

Varför skall man bli medlem i Klädoteket?
Jag undrar snarare varför man inte ska bli det:)! Det är ett hållbart sätt att bruka kläder på, och du får tillgång till ett unikt & snyggt sortiment. Och som vi säger på Klädoteket: Äg din stil, inte dina kläder!!

Ok, I'm in, lycka till!

FB-event: