Bild: Teodor Volcevski

 Bild: Teodor Volcevski

Intervju

Hej vad gör du Nicklas Hultman?

Publicerat 2016.05.12

  • Grafisk design
  • Illustration
  • Intervju
  • Konst

Nicklas Hultman är ADn som tog sitt pick och pack och sin business och flyttade från Göteborg till Shanghai. Nu är han aktuell med en utställning som har vernissage idag den 12/5 på Vallgatan 12, med bilder ur sitt senaste konst/bokprojekt. Vi ville veta mer om boken, och om livet i Shanghai.

Hej vad gör du?
Just nu betraktar jag på avstånd hur dagens vernissage på Vallgatan12 tar form.  Jag väntar också på provtryck av ett lexikon jag gjort till mitt senaste projekt - limmad naken rygg, högbulkigt matt papper...

Du är aktuell som deltagare i en grupputställning på Vallgatan 14 i Göteborg, vad ska du visa där?
Jag ska visa 5 bilder ur mitt senaste blomsterprojekt Floriography ????.

Berätta mer om ditt Floriography-projekt!
Jag har altid haft en förkärlek till blommor, (mamma var florist), så när jag flyttade hit blev det lätt att helt omfamna den kärleken. Det finns oändliga blomstermarknader med de konstigare/vackraste blommor jag någonsin sett. Så att ta mig an ett tyngre blomsterprojekt var naturligt.

Projektet började väl egentligen efter att jag deltagit i ett politiskt samtal på jobblunchen i Göteborg bestående av alla politiska färger; rött, blått, grönt och brunt. Det fanns mer eller mindre förståelse för varandras åsikter. Så jag började fundera på vad det fanns för språk/kommunikationssätt som kunde sträcka sig över gränser, religion och politisk åsikt. Fanns det ett språk som inte gör skillnad vem du väljer att dela ditt liv med eller vilken hudfärg du har?

Det jag fann intressant var blomsterspråket; Floroigrafi. Floriografi blev stort under den victorianska eran då Drottning Victoria (1819-1901) och hennes överklassvänner hade olika kärleksaffärer man inte kunde prata öppet om. Då kommunicerade man med hjälp av blommor. Så jag tog kontakt med florister runt om på jorden, hade samtal i olika forums och jämförde publikationer. Jag hade en tanke om att det skulle bli ca 5 bilder och en mindre folder med förklarande text. Istället blev det en serie på 15 bilder och ett 180-sidigt lexikon.

Ambitionen var att stimulera mer köp av blommor. Man behöver ingen helgdag i kalendern för att ge bort blommor - man kan ge det till vem som helst, när som helst.

Du är en grafisk designer som tidigare främst alltid verkat i Göteborg, men just nu bor du i Shanghai! Hur är det att byta miljö så drastiskt?
Det är spännande och utvecklande. Varje dag är du någon gång ensam i en stad på 28 miljoner. Det är nyttigt att komma ifrån den vita privilegierade världen.

Jag älskar att se kinesisk formgivning, det finns alla varianter. Allt från den vackraste layout man någonsin sett till att det ser ut som om någon gjort kollage med ögonbindel i Excel. Allt jag tidigare lärt mig sätts på sin spets.

En annan fördel med att vara här är att i princip allt konstnärsmaterial görs i Kina, så det är både lättillgängligt och billigt att testa nya idéer.

Du jobbade tidigare på Valentin & Byhr, nu frilansar du bland annat mot Sverige från Shanghai, så du är både global och lokal! Hur lägger du upp arbetet?
Jag är mest effektiv på förmiddagar, sedan tar jag alltid en promenad i samband med lunch och försöker gå på nya gator. Sedan tillbaka till kontoret. När jag jobbar gentemot en svensk kund så är jag 6 timmar före (Kina har bara en tidzon). Så när kunderna öppnar sin mail på morgonen har jag typ redan jobbat en hel dag - det blir väldigt effektivt.

Hur är din bild av hemstaden när du ser den utifrån? Vad ser du som vi inte ser?

En kinesisk bekant sa efter att hon varit i Sverige: ”Himlen är så nära”. Först förstod jag inte vad hon menade, men sedan blev det uppenbart - här är husen oändligt höga och man befinner sig ofta långt ner i en betongdjungel. I Göteborg har man nära till himlen. Man är närmare naturen på ett sätt som man lätt tar för givet när man ständigt har den utanför dörren.

Sedan är det intressant att ta del av svensk media när man ser det utifrån. Här i Kina kan du (såklart) inte säga eller skriva vad du vill och nyheterna på tv blir ibland svarta, sedan återkommer det när det ”känsliga ämnet” är över. Så det är intressant att se vad svensk media skriver - när det finns möjlighet att skriva om exakt vad man vill.

Tack Nicklas och lycka till!