Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej, vad gör du Nadia de Mello Marquez?

Publicerat 2022.09.20

  Konstnären Nadia de Mello Marquez är aktuell med utställningen "Äcklet" på Blå Stället i Angered. Hennes konst skapas främst genom egna erfarenheter om hur det är att växa upp i en dysfunktionell familj. 

  Hej, vad gör du Nadia?

  Jag målar, skapar, skriver, läser, vandrar och övernattar i skogen. Jag har gjort till vana att vakna tidigt och ställa mig framför stafflit och måla innan jag måste vidare till jobbet. 

  Kan du inte berätta mer om din utställning "Äcklet"?

  "Äcklet" skulle egentligen hetat "Mina demoner", men när jag stod framför de färdiga verken var det självklart att de skulle heta "Äcklet". Verken är dels döpta efter Paul Sartres bok med samma namn, dels eftersom jag under många år upplevde ångest som jag kunde visualisera framför mig på väggen. Utställningen är en resa tillbaka till min barndom, i både färg och form. Det är en resa bland de demoner jag upplevt genom att växa upp med en dysfunktionell mor. Mina demoner återfinns i alla mina porträtt. När jag målar har jag dock inte alltid en färdig bild framför mig. Det är i många fall ett skapande från det undermedvetna. När målningarna är klara kan jag se vem, eller vad jag gett liv till. 

  Dina verk handlar till stor del om att bearbeta smärtan från det förflutna. Upplever du att konsten har en slags helande kraft? 

  Jag vet inte om jag vågar påstå att målandet i sig har en helande kraft, eftersom det ibland kan väcka väldigt starka känslor som inte alltid är positiva. Men det är definitivt en ventil för att frigöra mig från smärtan och ilskan. Det är ett sätt att bearbeta utan att alltid vara medveten. Så ja, kanske är det helande. 

  Vad vill du förmedla genom din konst? 

  Oj, det var en svår fråga. Just nu, med min pågående utställning, är det min egen resa. Min historia som jag lägger ut. Som jag blottar. Men jag vill också väcka tankar om psykisk ohälsa och om att växa upp i ett dysfunktionellt hem. Jag vill försöka uppmärksamma att det är många som växer upp, omringad av psykisk sjukdom, men att samhället ibland väljer att inte se. Jag vill ta bort skam och stigmatisering. Väcka en känsla. Få dem att känna. 

  Har du något mer projekt på gång? 

  Förutom min pågående utställning på Blå Stället så gästar jag podden Café Chaos Hjältar. En podd av Jorge Martorell som drev Café Chaos på oceanen för några år sedan. I podden pratar jag mer ingående om min konst, vad den betyder och vad den har betytt för mot. Dessutom pratar jag om hur man lever och inte bara överlever en ovanlig uppväxt. I oktober ställer jag ut på Crippas Café i Majorna. Där ställer jag ut andra "äckliga porträtt" och lite annat.

  Det vill vi gärna se! Tack Nadia för att vi fick chansen att intervjua dig. 

  "Äcklet" går att se på Blå Stället i Angered fram till den 1 oktober.