Bild: privat

 Bild: privat

Intervju

Hej, vad gör du Lovisa Sköld?

Publicerat 2016.01.29

Lovisa Sköld är smyckesdesigner, konstnär. illustratör och lite till. Hon är engagerad i kulturföreningen Taket.  Och i år bloggar hon för Göteborgs internationella filmfestival.

Hej, vad gör du Lovisa Sköld?
Jag håller på att illustrera en grafisk ungdomsroman på lätt svenska tillsammans med en kompis som skriver. Boken handlar om hur det känns att vakna upp dagen efter studenten och att behöva ta tag i sitt liv.

Kul att du ska blogga för filmfestivalen, vad blir det för slags blogg?
Jag kommer att instagramma och twittra om allt som händer under festivalen. Det kommer bli en hel del film, mycket fest och annat roligt som händer i t.ex. festivaltältet som är en gammal goding som återuppstår i år. Ni hittar mig under namnet @svensktoppen.

Kan du inte berätta lite mer om Taket? Ni vill främja kreativitet och meningsfull tillvaro, och det verkar ju hur bra som helst!
Gärna, vi är en kulturförening med 25 medlemmar som har en lokal vid Järntorget. Vi sysslar med allt från konst, teater, odling, kläder och stand-up. Vi har ateljéer men även en lite större gemensam lokal där vi arrangerar olika typer av kulturevenemang. Jag driver exempelvis ett pop up-galleri som heter Galleri DIY som poppar upp i denna lokal emellanåt.

Kul! Vill ha fler medlemmar?
För tillfället är alla våra platser tillsatta. I ett medlemskap hos oss ingår en ateljéplats i någon av våra ateljéer samt tillträde att nyttja våra gemensamma lokaler. Vi brukar annonsera på vår Facebook-page när vi har lediga platser, så där kan man hålla utkik.

Ok. Hur skulle du vilja förändra kulturlivet i Göteborg om du fick fria tyglar?
Jag skulle satsa mer på de icke-etablerade kulturutövarna som kanske inte har läst någon högre utbildning men ändå brinner för konst och kultur. Jag upplever ett problem i dagens samhälle, om du inte har en relevant utbildning så är det svårt att hitta ett forum och kunna nå ut med det du sysslar med. Utbildning och andra formella strukturer kan bli barriärer och verka hämmande på det konstnärliga skapandet i vårt samhälle. Jag skulle ville utforma ett större kultursammanhang där människor som är bra på det de gör skulle kunna träffas och samarbeta. Jag tror också att Göteborg hade blivit en bättre stad om det satsades mer pengar på kulturföreningar. Det skänker mer glädje än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig att få vara delaktig i något gemensamt i vår tids samhällsklimat.

Åh, vad skönt att höra! Och vad bra att ni gör det, behövs verkligen. Kan du inte berätta lite mer om dig själv också? Vad har du för drömmar och mål?
Jag har en dröm om att alltid vara en skapande person. Min mardröm är att sluta med allt som är viktigt när jag blir äldre. Ni vet, sluta att engagera sig i kulturen, samhället, politiken och bara vara likgiltig inför livet. Jag har svårt för likgiltighet har jag märkt. Den får gärna avskaffas i min utopi.

Hu, får mig att tänka på ingentinget i Den oändliga historien. Du fotobloggar, driver kulturförening, målar och gör smycken, hur hänger allt ihop?
Jag är en rastlös person som älskar att göra olika saker. Det är mitt sätt att få energi. Jag tror på en ständig utveckling. Stannar jag så blir jag olycklig, det handlar kanske om den gamla idén om ångest som drivkraft för skapande.

Då hoppas jag du alltid fortsätter med skapande och samhällsengagemang. Ha det så bra!