Bild: Magnus Bergström

 Bild: Magnus Bergström

Intervju

Hej vad gör du Linnea Jardemark?

Publicerat 2019.06.03

  • Event
  • Fyrbodal
  • Inspiration
  • Intervju
  • Konst
  • Multidisciplinärt
  • Utställning

Det finns ett magiskt hus uppe i Bohuslän. Det heter Vrångsholmen och ligger nånstans mittemellan Grebbestad och Strömstad.  Ett stort gammalt vackert hus som huserar ett konstnärskollektiv, och varje sommar lever det upp genom olika aktiviteter. Sommarutställningen Skimmer har varit en konstant i många år men i år omvandlas den till SkimmerRemmiks där en ny generation tar över ansvaret. Spännande på många sätt. Vi frågade en av eldsjälarna bakom det nya -  Linnea Jardemark - om allt detta.

Hej Linnea, vad gör du?
För ett år sedan tog jag examen från Fri Konst på Akademin Valand och är sedan dess verksam performance och bildkonstnär i Göteborg. På senaste tiden har jag jobbat mycket visuella live-performances, ofta i samarbete med musiker och andra konstnärer.

Förra veckan gjorde jag till exempel live-video med Göteborgs Indiekör på Röda Sten i Göteborg. Jag har också en performancegrupp som heter Tydydyy (uttalas som en liten melodi) som jag jobbat mycket med på senaste. Vi har bland annat undersökt erotik ur ett feministiskt perspektiv genom performance och handlingar och håller till i vår gemensamma atelje på Ringön. Jag har även arrangerat en mini-performance festival på Teater Uno som vi kallat för Skimmer - Allt kan hända. Det är som ett förevent till SkimmerRemmiks i sommar.

Ni kan också träffa mig på Atalante, som är en scen för experimentell samtida dans och scenkonst, där jag jobbar lite då och då. Min vardag är oftast rätt så fullsmockad och jag använder en stor fysisk kalender där allt skrivs ner. Kolla in min instagram linnealinnealinnea._

Vad är Vrångsholmen för spännande ställe?
Vrångsholmen är ett stort hus som byggdes som ett räddningsinstitut för “vanartiga” pojkar i början av 1900-talet. Det var ett hemskt ställe på den tiden, men sedan 1981 är det ett konstnärskollektiv där föreningen Vrångsholmen driver och bjuder in till konstnärlig och pedagogisk verksamhet och arbetar för husets bevarande. Huset är nu en magisk och vacker plats där man ryms många människor i stora rum och vilda trädgård. När vi är där lever vi enkelt och kollektivt. Under sommarperioden kan även icke medlemmar hyra in sig för en tid av skapande. Huset vibrerar av kreativitet och att vistas där skänker iallafall mig lugn, inspiration och en stark känsla av mening och gemenskap. Det är en fantastisk mötesplats för konstnärer!

Vi har ju hört talas om sommarutställningen Skimmer, som pågått i många år, men nu verkar det hela ha transformerats till nåt nytt. Berätta mer!
Ja, sedan 2003 har utställningen anordnats av medlemmar i föreningen, med både hängande konst, skulptur och inslag av musik och videokonst. Skimmer har blivit en pålitlig välbesökt tradition och många har ställt ut under åren. Då vi är en grupp yngre nyblivna medlemmar i föreningen har det även kommit in nya idéer och perspektiv på hur utställningen kan utformas. I år är det fjärde sommaren vi är där under ett residens i augusti med namnet Remmiks vilket är ett självorganiserat konstnärligt residens där vi samlas både för att skapa individuellt och tillsammans. I år kommer utställningen heta SkimmerRemmiks och bestå av fler inslag av musik, performance och tidsbaserad visuell konst. Vi tror att det kommer att berika och nyansera utställningen men samtidigt ha kvar den gamla “Skimmerstämningen”! Det som jag tycker är så smart med att ha ett residens efter en utställning är att vi vänder på den vanliga ordningen “residens och sen presentera” och istället har ett tänk om att man först visar och testar någonting publikt som en sedan kan jobba vidare med och lära sig av. En utställning måste vara ett slut på en kreativ process, konsten är liksom mer cirkulär än så.

Remmiks är ju Skimmer baklänges, och som jag förstår det sker ett generationskifte i föreningen nu. Hur gör man ett sådant på bästa sätt?
Första gången vi kom dit, för fyra år sedan, kändes det tydligt att de som drev huset ville ha en föryngring och ett generationsskifte. De gav verkligen uttryck för en önskan om att dela med sig av ansvaret till en ny, yngre konstnärsgeneration - under förutsättning att viljan och intresset av att engagera sig och ta projektet på allvar fanns där. Mycket av omsorgen om huset och föreningen utgörs av en kultur med öppen och ödmjuk struktur som behöver levas för att förstås. Under den tiden vi varit med har vi försökt lyssna, känna in och ta det ansvar vi känner oss redo att ta. Det är jäkla fint när vi har middagar och umgås allihop, över generationerna, det är ju inte så ofta jag gör det förutom med mina släktingar. Nu under våren jobbar jag nära ihop med arrangörsgruppen som består av Karin Silverin och Joel Heirås från Remmiksgruppen och Anna Olofsson, som är en av de som var med och köpte huset 1981. Att träffas och jobba i huset tillsammans och snacka om visioner och minnen tror jag är viktigt för att förstå varandra och vart vi är (på väg) tillsammans.

Vad ska du hitta på under RemmiksSkimmer?
Jag arbetar just nu på ett projekt med min vän och konstnärskollega Victoria Wärn där vi lär oss att växtfärga med giftfria metoder. I skrivande stund står en stor kastrull på spisen med fyra tyger som förhoppningsvis ska bli blå/lila av svart ris och en mindre kastrull där morotsblast förbereds inför färgning imorgon. Vi försöker arbeta uteslutande med matrester och avkok. Vi har tänkt att bjuda våra vänner på en stor middag innehållande de råvarorna vi använt i helgen, som ett litet test inför vad som skulle kunna bli en middag under utställningen. De färgade textilierna planeras bli någon form av stort kollage, kanske tredimensionellt, kanske interaktivt på något sätt, vi är fortfarande i skapande process. Under SkimmerRemmiks kommer jag utöver växtfärgningsprojektet göra ett performance tillsammans med musikern Kiwi Berg och kanske även en improvisation med den poetiska Joel Heirås. Under residenset planerar jag att arbeta vidare med fragment av det presenterade på SkimmerRemmiks inför ett större solo-projekt jag vill genomföra under nästa år.

Hur kan andra ta del av detta, är det bara som besökare eller kan man också medverka?
Vi är just nu i full gång med att lägga programmet för utställningen. Vi kommer ha framträdanden under flera tillfällen. Både under vernissage och finissage dagtid, men även en programkväll på fredagen mitt i utställningsveckan den 2 augusti. En kan medverka genom att delta i en måltid under kvällen och som publik till konserter och performances. Jag kommer vara där under hela veckan och en får gärna komma och prata med mig om en är nyfiken på föreningen! Utställningen är öppen mellan 12-17 alla dagar och det kan komma spontana framträdanden under veckan. Håll er uppdaterade genom Vrångsholmens facebook-sida där vi kommer lägga upp event för allt som händer!