Foto: Emie Eva-Marie Elg

 Foto: Emie Eva-Marie Elg

Intervju

Hej vad gör du Johan Lundin?

Publicerat 2018.11.23

  • Fyrbodal
  • Intervju
  • Konst

Johan Lundin är höstens artist in residence på Steneby. Johan arbetar med staden, VR-installationen och curatorprojektet Extra City – ett konstprojekt och en virtuell stad stadd i ständig förvandling. Konstnärer kan ställa ut virtuell konst i Gallery Extra och man kan också boka VR-resor med resebyrån Dream Trip Travels. Till sin hjälp har Johan ett flertal olika alter egon som alla är inblandade i projektet på olika vis.

Hej Johan, vad gör du?
Jag är konstnär och driver Gallery Extra tillsammans med flera av mina egna alter egon. Gallery Extra har fått i uppdrag att komma till det lilla samhället Dals Långed och göra ett VR-konstprojekt. Administratören Sidney är nästan utarbetad medan den idérika journalisten Graziella startar både en tidning och en TV kanal. Det är så arbetet med Extra City börjar.

Berätta om Extra City. Var ligger det?
Extra City är en stad i VR som kan besökas genom performance-resebyrån City Tour. City Tour erbjuder även andra aktiviteter, så som Fun Fitness eller Artistic Mingle i samband med sina guidade resor. Den virtuella staden Extra City är i ständig förändring. Just nu håller kommunen Extra City på att köpa in ett stort monumentalt 3D-konstverk till en rondell vid det nya fiktiva badhuset. De har kontaktat City Tour för att hitta en lämplig konstnär. City Tour bjuder in konstnärer att ställa ut konst gratis i stadens lokaler. Det är ju ett utmärkt tillfälle att synas, säger de.

Vad är Dream Trip Travels?
Dream Trip Travels är en annan fiktiv resebyrå som startades 2018 under namnet Sun Trip Resorts inom den fiktiva företagskoncernen Worldtrotters™. De har sedan dess erbjudit VR-resor till flera hundra personer i både Vaasa, Medstungan, Olofström, Malmö och Dals Långed. Intentional Beach Camp och Body Imploader är deras mest populära VR-resor just nu. Alla VR-resor är speciellt utformade av alter egot och VR-konstnären Kylie Skyler för resebyråer inom företagskoncernen Worldtrotters™. I denna koncern ingår även City Tour.

Var kommer de här alternativa, digitala världarna ifrån?
När City Tour åker ut med bilen för att erbjuda VR-resor till någon som bor långt bort brukar de stanna och pausa på vägen. De brukar börja dansa och då hamnar de ibland liksom i en extra alternativ värld fast i verkliga fysiska miljöer. Samma sak händer med de flesta alter egon som är involverade i projektet. Alternativa världar kan ofta skapas lite varsomhelst. Verkliga miljöer kan ses som konstruerade spelvärldar som det kan vara lätt eller svårt att röra sig i.

Du har flera alter egon som jag antar alla bor i Extra City. Är det någon av dem som ligger dig närmare om hjärtat?
Extra City är ett konstprojekt som drivs av all fiktiv personal och de alter egon som arbetar på Gallery Extra. Många av dem har flera andra projekt som de jobbar med, både tillsammans med andra alter egon och själva. Eftersom jag själv är konstnär känner jag lite extra för Sonique Temper som jobbar intensivt med argumented-reality-måleri och Dorian Black som efter fem år under hösten verkar lyckats färdigställa sin första novell.