Bild: privat

 Bild: privat

Intervju

Hej vad gör du Jens Thoms Ivarsson?

Publicerat 2017.05.02

  • ADA
  • Göteborg
  • Industridesign
  • Innovation
  • Intervju

ADA-projektet Världens bästa stad när det regnar blev upplockat bland stadens 2021-projekt och ska nu ros i hamn på Business region Göteborg på bred front i ett samarbete med tre av stadens andra förvaltningar. Jens Thoms Ivarsson, kreatören och industridesignern som varit Icehotel Jukkasjärvis CD i många år är nu anställd för att leda processen och vi ville få reda på mer vad han tänker sig kommer hända framöver.

Hej Jens, vad gör du?
Just nu firar jag att jag precis inlett ett spännande samarbete med Tengbom Arkitekter där jag kommer att arbeta med konst, design, arkitektur och designprocessen. Mycket kul!

Berätta lite om Världens bästa stad när det regnar, vad är tanken att du ska göra i projektet?
Jag skall försöka få med så många som möjligt i projektet. Att göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar kräver en långsiktig strategi och ett bra samarbete mellan företag och organisationer. Mitt uppdrag är bland annat att få så många som möjligt att dra åt samma håll. Sen blir det en del projekt där jag är mer hands-on och ritar och kommer med kreativa förslag på installationer.

Kan en stad vara bra när det regnar? Hur isåfall?
Självklart! Man kan göra oändligt mycket saker med regn. Vi tänker att det främst handlar om tre huvudområden. 1. Konst, design och arkitektur. 2. Turism och 3. Kreativ dagvattenhantering. Målsättningen är att både Göteborgare som besökare skall kunna njuta av regnet. Göteborgarna skall kunna vara extra stolta och berätta om sin stad som ”regnstaden nummer 1”. Åter igen tror jag nyckeln till ett framgångsrikt projekt är samverkan inom alla aktörer inom staden.

Hur kommer kreatörer kunna vara med och ge input?
För att närma sig visionen kommer det krävas riktigt bra och kreativa idéer. För att lyckas med detta kommer vi behöva tillgång till en del riktigt skarpa och intressanta hjärnor. Jag tror på att kreativa människor skall integreras i projektet så tidigt som möjligt och arbeta tillsammans med de som idag redan arbetar med tex dagvattenhantering. Konst, design och arkitektur kan hjälpa till att visa på regnets unika kvalitéer och egenskaper.

När kan vi förvänta oss att se några reella resultat av projektet?
Jag hoppas att vi har några konkreta installationer på plats då det underbara höstrusket kommer!