Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej vad gör du Inger Hellertz?

Publicerat 2016.06.23

Sommaren är ofta en tid för utveckling och kurser. Fix och trix hemma. Men också för vila och utflykter. Vi passade på att ta en intervju med keramikern Inger Hellertz, från Kvänum som också håller i sommarkurser i keramik på Formakademin i Lidköping, om sommaren, livet som keramiker och lite sådär.

Hej Inger, vad gör du?
Håller nu på med att stryka våra bodar på tomten med Falufärg. Tycker om att måla med stora breda penslar.

Du ska hålla i en sommarkurs i keramik på Formakademin, berätta mer om den!
Ska först hålla en kurs i dekortekniker på stengods. Det finns många sätt att dekorera på keramik. Vi ska göra egna penslar och få fram olika uttryck med dessa, trycka på papper och överföra trycket på keramik samt göra egna dekaler, m.m. Senare en kurs då deltagarna får dreja och eller bygga i lera. Kurserna brukar vara väldigt stimulerande och roliga både för deltagare och lärare.

Du har varit verksam som keramiker sedan 1985, då du examinerades på dåvarande Konstindustriskolan, nuvarande HDK, har du alltid varit både lärare och fri konsthantverkare? Vad är isåfall fördelar/nackdelar med det?
Jag valde från början att ha annat arbete utöver min keramik. Dels för att jag är fri att göra min keramik och mitt uttryck utan att tänka på att den måste sälja. Också för att jag tycker det är så roligt att undervisa och umgås med en blandning av människor. Att arbeta som keramiklärare ger mycket och man lär sig nytt hela tiden.  Nackdelen att ha dubbla arbeten är väl att jag endast periodvis orkar arbeta med min egen keramik.

Hur tycker du ditt yrke har utvecklats under åren?
Både brukskeramiken och unika föremål vill många köpa men vi har svårt att konkurera i pris med Ikea och Asientillverkat. Vi har många duktiga elever som startar eget eller går vidare till högskolor. Det är jätteroligt att vara med i elevers utveckling. Lera är ett fantastiskt material att uttrycka sig i.

Vad innebär sommaren för en keramiker - mer försäljning eller mer vila?
Under sommaren nu så ska jag sätta igång med att bygga fat i keramik och arbeta med bilder både på pappar och som jag kan överföra på mina fat.

Tack Inger, hoppas du får en fin sommar!