Bild: Inredia

 Bild: Inredia

Intervju

Hej vad gör du Anna Stenberg?

Publicerat 2016.09.30

  • Inredningsdesign
  • Intervju
  • Skaraborg
  • Utställning

Nu görs Inredias möbelutställning om inför Möbeldagarna i Tibro den 1-2 oktober. Det nya utställningen kommer heta Kärlek till Trä och är egentligen en curerad sammanställning av ett helt gäng av möbelproducenter i och runtom Tibros utbud. Anna Stenberg har blivit tillfrågad att göra detta och vi blev nyfikna och ville veta lite mer.

Kommer det vara enbart möbler av trä eller även andra material?
Namnet tog jag från västra väggen på Inredia där det är så vackert skrivet. Men det handlar såklart om fler material än trä. Men kärlet till ärliga material lät lite väl snustorrt! Jag vill helt enkelt hålla fram material som håller och åldras väl. Just trä har och har ju haft en stor betydelse för möbelcentrat Tibro som har anor från 1700- talet och en möbelhistoria sedan 1850- talet. Dessutom skall Inredia spegla dåtid, nutid och framtid och trä är ju hela tiden på tapeten när vi pratar om framtidens hållbara material!

Berätta gärna något om möbelindustrin i Tibro som du tor att inte all vet om!
Här kan man komma in i en intakt fabrik från 50- talet med trämallar och handredskap hängande på väggen samtidigt som man tillverkar designvinnande möbler för världskända formgivare och företag. Jag har bara arbetat med möbelföretagen i ett år. Men nu kan jag inte slå upp en finare inredningstidning utan att se Tibros möbel- och inredningsindustri överallt.


Hur går du tillväga i ditt uppdrag att göra en visuelllt vacker utställing som samtidigt speglar producenterna i Tibros tbud?
För mig var det självklart att företagen skulle påverka val av produkter eftersom alla använder huset på sitt eget sätt. Det kan vara fotografering, kundmöten, konferenser eller bara en runda efter lunchen.
Jag har haft en estetisk röd tråd, en känsla samt en ram av förutsättningar för varje rum som jag inte vikt ifrån. Jag har bjudit in till dialog med samtliga företag, både gamla och alla de nya och de har fått påverka vad som visas i hög grad. För en del företag är det viktigt att visa nyheter och för en annan deras trogna storsäljare. En tredje vill visa upp något speciellt för att påtala en kompetens. Vi får se om det blir vackert. Jag siktar på intressant!

Vad händer mer på Möbeldagarna?
Många företag slår upp portarna till efterlängtad fabriksförsäljning och för att visa sin produktion. Stora företaget Offecct håller möbelauktion och affär Inredia öppnar upp för andra gången i år. Arkitektdag, möbelriksdag och annat under året är för branschen men det här är den stora helgen för allmänheten.

Du arbetar både med inredningsuppdrag och trädgårdsdesign, vad finns det för likheter och skillnader?
Det finns väldigt många likheter såklart och en trädgårdsdesign- kund fortsätter ofta ge mig uppdrag inomhus när utsidan är klar. Rumslighet, hållbarhet, färg, form, materialval och funktioner tar jag med mig i båda uppdragen och i båda är det en hantverkare eller anläggare som utför arbetet efter min, ofta enkla, plan. Årstidernas skiftningar och klimatets påverkan är en av skillnaderna. Och så pratar jag inte latin i inredningssammanhang…

Mer på
http://inredia.se/
http://www.tibro.se/Kalender/BaseTool/Mobeldagar-i-Tibro