Bild: OkiDoki Arkitekter

 Bild: OkiDoki Arkitekter

Intervju

OkiDoki?

Publicerat 2013.09.24

  • Arkitektur
  • Intervju

Dom har precis flyttat in i sina nya lokaler i Korsettfabriken, som förutom kontor även kommer att få agera föreläsnings- och samtalslokal. Och så tycker dom att vi ska dela mer på saker, speciellt på allt det tråkiga. Vi sökte upp Fredrik Hansson och Rickard Stark på Okidoki Arkitekter för att fråga varför.

Hej Fredrik Hansson och Rickard Stark på OkiDoki Arkitekter, vad gör ni?
Vi krigar för hållbara samhällen som byggs täta och attraktiva. Just nu ritar vi även Göteborgs största hus, Änglagården och så skissar vi på en sjukt spännande matupplevelse!

Ni har precis vunnit ett fint pris för ert arbete med Vallastaden i Linköping. Grattis! Kan ni inte berätta lite om det?
Vi är väldigt glada eftersom det är första gången som Swedish Green Building Council delar ut pris för bästa stadsprojekt istället för enbart på byggnadsnivå. Miljöfrågan blir i byggsektorn ofta väldigt teknikorienterad vilket bara är en dellösning av problemet. Om vi istället fokuserar på att skapa täta städer som är socialt, ekologiskt och inte minst ekonomiskt hållbara, så möjliggör det investeringar i exempelvis lågförbrukande hus.

Det är ju ni på OkiDoki som har startat upp Archileaks, varför gjorde ni det egentligen?
Vi älskar arkitektur! Och vill att arkitekturen i Sverige och Världen ständigt skall bli bättre. Vi tror att alla arkitekter genom öppenhet gemensamt kan bli starkare. Enkelt beskrivet så tror vi på kraften i ”open source” och vad det producerar – om vi alla bidrar lite var till plattformen så får vi mångfaldigt tillbaka i slutändan.

Vi har idag ca 8000 unika besökare och ökar varje månad, vilket kan sättas i relation till ungefär lika många praktiserande arkitekter i Sverige eller prenumeranter av Tidskriften Arkitektur. Det är en tidsfråga innan alla branscher börjar samarbeta över företags- och institutionsgränserna, speciellt i lilla Sverige som en aktör på en global marknad.

Vad är det som är bra med att dela på sina idéer?
Främst tror vi på att dela allt som är tråkigt. Administrativa dokument, checklistor, standardlösningar osv. Kreativa processer och förmåga till analys är det vi skall konkurrera med – en arkitekt i ex Kina ritar förmodligen upp en korrekt plan enligt konstens alla regler på nolltid, men har det kanske svårare att läsa in vilka begär och fantasier som styr vårt lokala samhälle och marknad.

Om ni får drömma och önska helt fritt, hur ser arkitektbranschen ut om säg, 5 år?
Då består den av en uppsjö med kontor med mängder av ägare och idéer. Idag är det väldigt stora icke idédrivna kontor som dominerar marknaden och som konkurrerar med kvantitet istället för kvalitet. Just ägarfrågan är extra viktig – om vi som arkitekter skall vara med och utforma framtidens samhällen, så kan det inte bara vara vita, svenska, medelålders, medelklassmän som skall peka med hela handen. Vi kommer snart vara just detta, så ladda ner allt från Archileaks och starta ett arkitektkontor nu!