Foto: Tina Axelsson

 Foto: Tina Axelsson

Intervju

Hannu Sarenström?

Publicerat 2015.03.31

  • Intervju
  • Skaraborg

Nu när knoppar snart brister tänkte vi snacka lite odling med odlaren och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström, från Kinnekulle.

Hej, vad gör du Hannu?
Just nu skriver jag klart en ny bok och reser runt i landet och håller fullsatta föredrag om trädgård, mat och livet.

Med ljuset kommer odlingslusten. Är det något särskilt man ska tänka på nu i april?
Nu i april ska man inte tänka så mycket, våren skall njutas in. Men visst det är dags att plocka fram pelargonerna från vinterförvaringen och sommarens luktärtor skall sås. Att vårstäda gör man succesivt lite då och då, än så länge kommer det bakslag och då är det bra om rabatterna inte är allt för städade.

Har du några tips för vad man ska göra om man gillar odling men inte har någon trädgård?
Har man ingen trädgård men ändå vill odla är det balkongen som gäller, fönsterbrädan går också bra. Visserligen ett marginaliserat utrymme, men det ger ändå en skön känsla och midsommarpotatisen kan växa i en hink på balkongen. Många lånar en bit mark av vänner som har trädgård men inte hinner med den, att söka sig till ett odlarkollektiv är naturligtvis en bra lösning. I en del bostadsområden ger fastighetsägaren möjlighet till att odla på gemensamma grönytor, ett underbart initiativ som också skapar gemenskap i området.

Kan du berätta lite mer om Växtrum i Lerum där du är engagerad?
Växtrum i Lerum är ett projekt där kommunens invånare tillsammans med mig och Simon Irvine förverkligar två trädgårdar från idé till verklighet. Det blir mycket att gräva och plantera men det skapar också gemenskap och stolthet för det man gjort när det är invigningsdags. Trädgårdarna ska stå kvar i några år och planen är att gestalta nya trädgårdar i Lerum för vart år som går.

Ser du några stora förändringar som är på gång inom trädgård och odling framöver?
Jag kan inte se några större förändringar som är på gång inom trädgårdsvärlden, att odla grönsaker kommer vara det största ett bra tag till både i trädgården och i stadsbilden. Behovet av tillgänglig odlingsmark är stort och lusten lika så, alla vill äta giftfritt och vi vill se mer odling i urbana miljöer.

Kinnekulle, där du bor och verkar, är ju en fantastisk plats. Vad tror du behöver göras för att kultur och kreativitet ska kunna utvecklas ännu mer framöver?
Kinnekulle är en underbar plats och här finns det mycket natur och kultur som lockar besökare. Vårrundan första helgen i maj är ett stort och välbesökt event då hela Kinnekulle är öppet, konst, trädgårdar och kultur i en härlig förening. Mötesplats trädgård är ett annat projekt då människor i trakten öppnar sina trädgårdar tre gånger under sommaren, också det är mycket välbesökt. Kinnekulle skulle kunna behöva en gemensam lokal, ett slags kulturhus med mat och kultur där Kullens många besökare kan samlas och ta del av det som finns.

Tack Hannu, ha det så bra!