Bild: Erséus arkitekter

 Bild: Erséus arkitekter

Nyhetsbrev

Hallå där Peter Erséus!

Publicerat 2013.04.04

    Du är vd för Erséus arkitekter som ritat Angered Arena, en 15 000 kvadratmeter stor bad- is- och aktivitetsanläggning som kostat 360 miljoner och invigs lördagen den 13 april.

    Varför tror du att just ni vann arkitekttävlingen 2009?
    -
    Därför att vi redovisade en vällöst anläggning. Den är ytsnål, har bra inre logistik, är kostnads- och personaleffektiv. Och så är den snygg förstås!

    Vilka är utmaningarna när man ritar ett hus av det här slaget?
    - Det är ofta starkt fokus på ekonomi när det gäller offentliga byggnader. De bekostas ju av skattemedel och man vill få ut så mycket som möjligt för pengarna. God estetik utan extravaganser och ett sikte inställt på bästa möjliga funktion. Det gäller att få in mycket funktion på liten yta. Det som kostar när man bygger, är kvadratmeter.

    - En besökare ska också ha lätt för att förstå byggnaden och utan svårighet kunna hitta rätt. Och personalen ska ha lätt att överblicka vad som händer.

    Har innevånarna i Angered haft något inflytande på utformningen?
    -
    Ja, men vi arkitekter har inte haft så mycket direktkontakt med dem, det mesta har gått via idrotts- och föreningsförvaltningen. Till exempel så har det funnits särskilda önskemål från olika kulturer, som att vissa grupper vill kunna bada avskilt. Då gäller det att hitta planlösningar där det går att avgränsa bassängerna från varandra.

    Finns det några arkitektoniska detaljer i huset som är särskilt anmärkningsvärda?
    -
    Ja, fasaden är ett exempel. Vi har byggt ihop den gamla handbollshallen (Angeredsgymnasiets gymnastiksal) med den nya is- och badanläggningen. För att markera att det trots allt är en och samma anläggning, har vi svept in alltihop i ett skal av blank grönskimrande plåt. Varierad som en mosaik i sina fyra gröna nyanser, ger fasaden associationer till vattenblänk och isglitter. Anmärkningsvärt är också, tycker jag, att arenan ligger väldigt vackert i kanten av Lärjeåns dalgång. Man kan sitta vid bassängkanten och titta ut över landskapet.

    Simkunnigheten är låg idag, speciellt bland unga i de nordöstra stadsdelarna. Tror du Angered Arena kan ändra på den saken?
    - Ja. Detta hus är ju ett resultat av ett blocköverskridande politisk beslut om att göra något för ungdomarna här. Arenan har en omfattande badanläggning med många pooler; två småbarnspooler, aktivitetspool, hoppbassäng, motionsbassäng och bassänger för undervisning och rehabilitering, dessutom en relaxavdelning med bubbelpool och kallvattenspool. Jag tror det kommer att bli populärt, och en badbiljett kostar inte mer än runt femtilappen.

    Har Erséus ritat någon badanläggning tidigare?
    -
    Ja, Eriksdalsbadet i Stockholm. Badhus är byggnads- och installationstekniskt svårt. Man hanterar mycket vatten i huset, det bildas mycket fukt och klor i vattnet gör miljön aggressiv. Inget får ju rosta eller changera. Det är ett enormt slitage på en byggnad av den här sorten.

    Berätta något om Erséus arkitektkontor?
    - Jag startade kontoret 2002. Idag är vi 40 anställda och finns både i Göteborg och Stockholm. Vi jobbar framförallt inom fyra områden; bostäder, offentliga byggnader, stadsutveckling och kulturhistoriska byggnader.

    Var får vi närmast se av Erséus efter denna invigning, när det gäller Göteborg?
    - Då blir det Götaplatsen, vi jobbar med det nya stadsbiblioteket som ska var klart nästa år.