Anna tog en selfie. Bild: Anna Mighetto

 Anna tog en selfie. Bild: Anna Mighetto

Nyhetsbrev

Hallå där Anna Mighetto!

Publicerat 2014.09.03

  • Göteborgsregionen

Alingsås museum öppnar igen den 12 september efter att ha varit stängt sedan 2010. Anna Mighetto är chef för det nystartade museet och vi undrar förstås vad hon har för planer.

Grattis till ditt nya jobb, hur länge har du varit igång?
Jag har varit igång ett år nu med att förbereda Alingsås museum för nystarten. Arbetet i sin helhet har pågått längre tid än så och vi är ett team som jobbar tätt ihop.

Vad har Alingsås museum för inriktning?
Vi tror att alla har en intressant berättelse att dela med sig av och frågor som man brinner för som man vill lyfta. Det ska Alingsås museum vara en arena för.

Hur vill ni utveckla Alingsås museum?
Vi vill att det ska vara en uppdaterad form av museum för Alingsås. Ett museum som inte bara tittar tillbaka, utan som också blickar framåt tillsammans med vår omvärld. Vi vill utvecklas tillsammans med våra besökare – hur relevant och intressant Alingsås museum kan vara bestämmer de.

Vad händer just nu?
Just nu gör vi allt – snickrar, målar, installerar ljus, filar på marknadsföringen, lägger upp budgetstrategi. Allt händer på en gång och schemat är kompakt, tempot intensivt och stämningen på topp.

Vad blir temat för första utställningen?
Den första utställningen heter ”Nästa Alingsås” och handlar om ett Alingsås bortom potatisstaden, om möten mellan människor här och nu i staden och deras drivkrafter att göra det de gör.

Om man ändå får blicka tillbaka lite, vad hittar man då?
Då hittar man till exempel en fantastisk samling med över 600 000 handlingar i museet, som våra föremålsintendenter ansvarar för. Det kan vara personliga ägodelar, textilier, kaffemaskiner, fotografier med mera.

Hur många är ni som arbetar på museet?
Jag ansvarar för Alingsås Kulturhus i vilket Alingsås Museum ingår tillsammans med bland annat Alingsås konsthall. Två personer arbetar heltid på museet och därutöver är det tio personer som arbetar från och till, men som också har andra uppdrag. Just nu arbetar dock hela styrkan med museet för att allt ska bli klart till ingivningen.

Vad jobbade du med tidigare?
Jag arbetade på Världskulturmuseet i Göteborg med marknadsförings- och varumärkesfrågor. Vi blev Sveriges mest besökta museum bland unga vuxna; 60 procent av besökarna var under 30 år. Även där hade jag chansen att få vara med från start och påverka mycket.

Vad var det som lockade med just det här jobbet?
Möjligheten att få arbeta med att utveckla och förändra relationer mellan människor och kulturarenor som konsthall och museum. Dessutom bor jag i Alingsås sedan fyra år tillbaka och när jag fick chans att ta det här jobbet så kände jag att det skulle vara kul att få vara med och utveckla staden.

Varför ska jag besöka Alingsås museum?
Du ska besöka oss för att skicka ditt meddelande till framtiden med vår tidskapsel. Vi samlar in berättelser i form av dagboksanteckningar, filmer, Facebookinlägg med mera och tar med i museets samlingar. Det du skriver i dag kan någon läsa om hundra år. Så gå ner till vårt kafé i källarvalvet och lämna ditt bidrag i tidskapseln!

Sist men inte minst, vad händer på invigningen?
Vi öppnar den 12 september klockan 13.00. Senare kan man uppleva ett specialskrivet verk för veteranbilar och mopeder av Staffan Mossmark.

Tusen tack Anna, lycka till!
Tack själv, och välkommen till invigningen