Nyhetsbrev

Hallå Där Jennie Siljedahl!

Publicerat 2010.09.02

    Du är en av elva modestudenter från Textilhögskolan i Borås som visar på London Fashion Week nu i september. Grattis, hur har det blivit möjligt?

    – Vi hade en föreläsare på skolan i vintras, Julian Roberts som är professor på Royal College of Art i London. Redan då hade vi planer på att visa vår avgångsvisning på fler ställen än bara i Borås. Stockholm förstås, men vi ville också nå ut internationellt. Så vi kontaktade Julian Roberts och berättade om våra tankar. Han var väldigt positiv. Sedan har vi hållit kontakt, mailat bilder på våra kollektioner med mera. Så fick vi beskedet att vi (Swedish School of Textile på eng.) får visa på Vauxhall Fashion Scout som ingår i London Fashion Week (17 – 21 sept 2010)  och är en scen för ett mer experimentellt avantgardemode. Det ligger bara några minuter från Somerset house där London Fashion Week har sitt högkvarter.

    Vad kommer ni att visa?

    – Vi är elva i avgångsklassen (Bachelors) som visar våra examenskollektioner. Samma visning som vi gjorde i Borås i maj och i Stockholm under modeveckan där i augusti och fick mycket positiv uppmärksamhet för. Vi kommer att ha med vårt eget makeupteam under Regina Törnvall och egen DJ, Lauri Nyberg, som mixar allt ljud på plats. Men modellerna blir brittiska.

    Detta är en kostsam historia, hur klarar ni det?

    – Vi har sökt stipendier och sponsorer under hela våren och fått ihop mycket pengar som täcker kostnaderna. Vi har jobbat hårt, vår klass har en väldigt fin sammanhållning och alla har varit mycket inriktade på att detta skulle gå i lås. Textilhögkolan och Clemens (Thornqvist – ansvarig för modeutbildningen i Borås) är ju också ett väldigt stort stöd i detta.

    Vad förväntar ni er av visningen?

    – Detta är framför allt ett sätt att visa upp Textilhögskolan, vi vill visa att  utbildningen i Borås står för hög kvalitet och hög standard, att vi är lika bra som St Martins i London. Vi hoppas också att pressen ska vara intresserad, låna plagg och ta in bilder. Det är förstås också ett sätt att knyta eventuella jobbkontakter, men de flesta av oss har redan jobb. Sedan hoppas vi att vi, med denna visning, startat en tradition för Textilhögskolan att visa i London. 

    Samma dag som er visning går av stapeln i London, den 21 september, är det vernissage på en utställning med er på Röhsska museet i Göteborg. Hur går det ihop?

    – Alla plagg är inte med i London. Vi har alla en outfit ur våra avgångskollektioner som aldrig varit med på någon visning. Dessa har vi tidigare visat på Textilmuseet i Borås under sommaren, nu går de vidare till Röhsska. Det är jättesynd, men vi kan alltså inte vara med på vernissagen. Då är vi i London!

    Tack!  och lycka till i London alla elva; Sara Andersson, Emelie Johansson, Elin Klevmar, Charlotta Mattsson, Johanna Milvert, Ellinor Nilsen, Helena Quist, Stina Randestad, Jennie Siljedahl, Elin Sundling och David Söderlund!   

     

    // Anna-Stina Lindén Ivarsson/Nyhetsbrevsredaktionen

     

     

     

     

     

     

    Mer om London Fashion Week

    London Vauxhall Fashion

    London Fashion Week

    Mer från Textilhögskolan i Borås