Foto: Henrik Andersson

 Foto: Henrik Andersson

Nyhetsbrev

Hallå Där Erik Hemmendorff!

Publicerat 2010.01.28

    Erik Hemmendorff, producent och manusförfattare till Ruben Östlunds nya film Play som börjar spelas in i Göteborg i oktober.

    Hur går det?
    - Jo tack, vi börjar inspelningarna i slutet på månaden i Västra Frölunda. Allt utspelar sig i Göteborg och kommer att filmas här. Vi håller på i tre månader, in på våren 2010.

    I våras sökte ni killar i 11-14 års ålder till de tre huvudrollerna, hur gick det?
    - Vi har testat över 2000 unga killar från hela Sverige; i Stockholm, Malmö och Göteborg, men också på andra platser. De vi slutligen fastnade för kommer alla från Göteborg och har ingen tidigare erfarenhet från film eller tv.

    Hur skulle du vilja beskriva handlingen?
    - Vi följer ett gäng barn som rånar ett annat barn enligt "brorsan-metoden", det vill säga de frågar hur mycket klockan är, varvid den tillfrågade tar fram sin mobiltelefon och då säger någon att; det där är min brorsas mobiltelefon och så lockar rånarna undan för undan med sig offret till en plats där rånet kan ske. Play handlar om vår förmåga att underordna sig regler som någon annan sätter upp, även om de ter sig absurda och till och med hotfulla, eftersom det ger en känsla av att man kontrollerar situationen. Man hoppas hela tiden att någon annan eller något annat ska gripa in och rädda situationen. Det händer oftast inte.

    I Ruben Östlunds förra film, De ofrivilliga, hade Maria Lundqvist en stor roll, i övrigt var det få kända ansikten. Hur är det med den saken nu?
    - Det är inga kända skådespelare med och i stort sett bara killar.

    Du producerade också De ofrivilliga som visades i Cannes och blev Oscarsnominerad. Vad hoppas du/ni av den här filmen?
    - Jag hoppas att vi kan göra en film som manar till eftertanke och skapar erfarenheter som stämmer överens med den tillvaro vi alla lever i. Självklart hoppas vi att den ska bli minst lika framgångsrik, visas i Cannes och sälja bra. "De ofrivilliga" har sålts till ett tjugotal länder.

     

    Fotnot:

    Play produceras av bolaget Plattform Produktion, som ägs av Ruben Östlund och Erik Hemmendorff. Play samproduceras tillsammans med tysk/franska Coproduction Office med stöd av Film i Väst, Sveriges Television, Svenska och Danska Filminstitutet.

    I produktionstemet bakom "Play" finns, förutom Ruben Östlund (regi) och Erik Hemmmendorff (producent); Marius Dybwad Brandrud (fotograf), Pia Aleborg (scenograf), Jan Alvermark (ljudläggning), Katja Wik ( casting), Marie Kjellson (produktionsledning) och Kalle Boman(rådgivning).