Nyhetsbrev

Hallå där Agneta Ekman Wingate!

Publicerat 2011.06.08

    Varför ska man åka till Bottna Kulturfestival?

    – Därför att vår festival kittlar fantasin och bjuder på många överraskningar. Vi vill att vår publik ska ha roligt och vänder oss till alla åldrar. Det blir dockteater, nycirkus, skulpturskola, rapp, afro-pop, konstutställningar, landArt och mycket annat. Från morgon till sen kväll.

    Var ligger Bottna?

    – I Bohuslän. Bottna är namnet på den dalgång som sträcker sig från Gerlesborg och uppåt, den är klassad som riksintressant för sin topografi. Festivalen hålls på ett område runt Konstnärernas Kollektivverkstad, som ligger vid vägen mot Hamburgsund.

    Ni samkör festivalen med Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän, som firar 30-årsjubileum. Vad innebär det?

    – Det blir vernissage på två stora utställningar, en stenskulpturutställning utomhus och en utställning inomhus på temat kärlek. Susanne Bejer leder en skulpturskola för hela familjen och det blir guidade visningar på Stengården i KKV, ett område där besökare normalt inte kommer in.

    Det bor mycket konstnärer i Bottna?

    – Ja, här startade ju Gerlesborgsskolan för mer än 60 år sedan och det är ett mycket måleriskt landskap, så många konstnärer har stannat kvar. Konstnärernas Kollektiv Verkstad här är unik i sitt slag. 80 procent av verksamheten handlar om sten, här finns en fantastisk granit – den lockar skulptörer från hela Europa.

    Varför startade Bottna Kulturfestival?

    – Konstnären Yngve Brothén och hans hustru startade festivalen i sin lada för fem år sedan. Nu har det blivit ett viktigt nav, en plattform för konstnärerna och scenkonsten i bygden att visa upp vad de gjort under året. Och så bjuder vi in andra utifrån för att få stimulans och ha roligt tillsammans. Festivalen är också viktig för besöksnäringen i Bohuslän.

    Var kan man bo om man vill besöka festivalen?

    – Vi har flera vandrarhem här runtomkring och det finns också några tältplatser.

     

    Tack och lycka till!

     

    Agneta Ekman Wingate är ordförande i styrelsen för Bottna kulturfestival som går av stapeln 8,9 juli. Läs hela programmet.