Lokalt

Ezio Manzini uppmanade designers till action!

Publicerat 2015.10.09

  • ADA event
  • Design
  • Föreläsning

För ett att sedan hade vi ett föredrag med professor Ezio Manzini på HDK, i samarbete med Business and Design Lab. Professor Manzini var i Göteborg för att lansera sin nya bok "Design, when Everybody Designs" och vi passade på att få ett par timmar av hans tankar. Han började mycket berörande med att genom flyktingkrisen som exempel, visa vikten av genomtänkt servicedesign i samhällets tjänst.

Han vill att designen skall: Overcome the vawes of collapse and amplify ragards of positiv change. Han menar att vårt samhälle idag har påbörjat den stora kraschen, dör flyktingkatasttrofen bara är en av ett flertal tecken på detta. Och att det som kan ta oss igenom denna krasch är ett fleixblet och skarpt design tänkande, som är det som kan skapa den nya, goda världen.

Allt börjar i den enskilde individen som reagerar som en människa och inte enligt regelverket, och är det bara tillräckligt många så skapas en rörelse, menar Manzini, och exemplifierar med händelser kring krisens "början" ( - dvs när den började synas med stora bokstäver i väst) som var de enskildas handlingar och sedan blev kollektiva -ettexempel på det är Refugees Welcome Göteborg, ett annat blnad en mångfald av initiativ är de Vita Båtarna, White Ships of Sweden.

Sedan, i nästa skede menar Manzini, är det dags för samhället och staten att ta tillvara detta engagemang och sätta in proffsen på problemen och genom det styra krisen till ett positivt slut. Kanske är det bland annat det vi ser när VGR utlyser projektpengar till kulturinsatser vid flyktingmottagande, samt Vinnovas utlysning för innovationer vid detsamma.

Han avslutade med att peka på att det i hans tycke, hade blivit för lite gör och för mycket tänk i designyrket (servicedesign) - han talade om Design by Post-Its, som något rätt allmänt förekommande och meningslöst. Han ville se ett designyrke där det unika med designerna är förmågan att se de komplexa strukturerna och skapa idéer, kombinerat med förmågan att gestalta och visualisera desamma. Där man faktiskt specialiserar sig inom sitt fack och blir bra på just det uttryck man väljer.