Bild: Malin Robertson Harén

 Bild: Malin Robertson Harén

Intervju

Elin Guldåker?

Publicerat 2014.02.10

  • Design
  • Utbildning

Vi hörde att det händer grejer i snickeriet på Not Quite. Vi blev nyfikna och fick tag i Elin Guldåker, en av de som huserar i snickeriet och som också varit med och grundat konstenklaven i norra Dalsland.

Hej, vad gör du Elin?
Jag är möbelsnickare/formgivare. Jobbar med allt från att rekonstruera träföremål för historiska trädgårds och parkanläggningar till att rita och tillverka möbler för privatpersoner.

Hur skulle du beskriva Not Quite?
Not Quite är ett kreativt forum för konstnärer och konsthantverkare där allt kan hända.

Vad händer i snickeriet då?
Just nu är det mest jag som jobbar här med beställningar. Jag utvecklar även produkter som jag säljer i butik eller direkt, bla min äppelplockarstege som blivit certifierad enligt arbetsmiljöverkets krav. Ibland dyker min föräldralediga kollega upp och bygger på sin gitarr eller ngt annat spännade musikrelaterat projekt. I slutet på februari har vi lite kvällsöppet i snickeriet för att berätta om och visa upp våra verksamheter. Vi som huserar här under samma tak är: Katarina Aneer/ordbildram, Malin Robertson Harén/fotograf, Chris Porcarelli/Interactive Acoustical Sculpture, Jonatan Malm/slöjdare mm och så jag, Elin Guldåker/form och funktion i trä.

På vilket sätt har du haft nytta av att tillhöra Notquite istället för att bara vara egen?
Man får ett större kontaktnät, trevliga intressanta arbetskollegor och blir inspirerad av varandra. Sedan är det ju betydligt billigare att dela verkstad med fler än att äga och driva allt själv. Allt detta på vischan i närheten av där jag bor. Perfekt!

Hur har det gått till att skapa ett konstcenter som Not Quite?
 Det är en fråga som skulle kräva massor av tid att svara på. Vi är ju många som varit delaktiga i det under årens lopp. Jag tror att det handlar om en stark vilja att kunna forma sin egen framtid. Vi har med från början obefintliga resurser sakta försökt att bygga upp ngt som vi behöver, dvs nätverk, billiga verkstäder, odla kontakter som innebär jobb eller på något sätt utveckling, mm, mm. Kortfattat.

Vilken betydelse har Steneby för Not Quite?
Ja, de flesta av oss har utbildat sig där, en hel del av oss har det som arbetsplats, Jeff som är rektor på skolan sitter i vår styrelse och vi försöker att samarbeta på alla möjliga och omöjliga vis.

Ok, tack så mycket. Ha det så bra!