Bild: Jenny Ekelund

 Bild: Jenny Ekelund

Intervju

David Ekelund?

Publicerat 2014.08.15

  • Event
  • Fyrbodal
  • Konst
  • Konsthantverk
  • Multidisciplinärt
  • Nätverk
  • Utställning

Nu i helgen (16-17 augusti) är det Glupsk på Dalsland - en stor mat- och kulturfestival på Fengersfors bruk. Det är nära femtio utställare som samlas för att visa upp sina respektive hantverk, inom mat, konst och konsthantverk. Mums! Vi frågade Not Quites David Ekelund, en av de som har planerat helgen, hur allt hänger ihop. Och vad som kommer att hända.

Hej David, vad gör du?
Jag planerar hur torgarna ska stå. Det är lite som inför ett bröllop. Det ska vara trivsamt och varierat för besökarna såväl som för utställarna. Sedan ställer vi iordning lokalerna för föredrag och workshops. Vi använder oss av ett flertal av Fengersfors bruks gamla fina lokaler. Det är fullt upp helt enkelt.

Vad är drömscenariot för helgen?
Massor av folk och en härlig stämning precis som förra året. Att festivalbesökare lämnar området med ett leende på läpparna.

Vad kan en besökare förvänta sej?
En totalupplevelse av lokal mat och konsthantverk, musik och fullmatat program med inspirerande workshops och föredrag. Det kommer finnas en mängd och mångfald av utställare och det kommer hända mycket. Men det finns också platser där man kan slappna av och se på utställningar eller ta sig en god bit mat eller en smarrig fika.

Ni har gjort en multidisciplinär mässa, hur ser du på kopplingen mellan de olika områdena?
Den gemensamma nämnaren för alla som deltar i Glupsk är mat- och måltidskultur, vare sig det handlar om morötter, älgkorvar, uppläggningsfat eller matfotografering. Mat är livsnödvändigt liksom kultur, och genom att föra samman en mängd olika kreatörer vill vi lyfta vi blicken ytterligare och hjälpa besökarna att vidga sina sinnen lite extra .

Det händer hela tiden saker på Fengersfors! Hur gör ni för att hålla inspirationen och energin uppe? Några tips till andra som längtar efter samma flow?
Med Fengersfors bruk och konstnärskooperativet Not Quite finns här en stor samling med människor som vill utveckla och utvecklas. Mångfalden ger ett slags stabilitet. Det är en miljö som bubblar av projektidéer, och en hel del blir också verklighet. Jag tror att det är det som lockar folk hit från när och fjärran att besöka eller att delta i skapandet.

Tack David, och lycka till i helgen!