Foto: Jessica Jack

 Foto: Jessica Jack

Intervju

Hej, vad gör du Björn Wurmbach?

Publicerat 2015.06.24

  • ADA
  • Intervju

Björn Wurmbach har skapat öriket Sweutschland i 10 år nu i sommar. Han sammanför klubbscenerna ifrån framförallt Berlin och Göteborg på en öde ö i Bohuslän. Nu har flyttat till Göteborg för sprida sin vibe här.

Hej, vad gör du Björn?
Jag är arrangör av Secret Island Nation Festivalen, medgrundare av Klubbfacket och hyr ut en lokal på Hisingen till olika evenemang.

Va? Vad är Klubbfacket?
Klubbfacket uppstod som en reaktion på Sveriges kultur- och musikvärld. Föreningen väver samman klubbarrangörer och andra kreatörer och får roliga saker att hända. Visionen är att de genom ett förenat nätverk kan skapa större och bättre produktioner än de skulle klarat av var för sig.

Ok, vart ska de som vill vara med höra av sig?
Från och med början av juli på www.klubbfacket.se

Kan du inte berätta lite mer om Sweutschland?
Varje sommar skapas en temporär nation på en ö i västkustens skärgård. För tionde året kommer främst Berlinare till Secret Island Nation festivalen, eller Sweutschland (Sweden+Deutschland) som vi kallar det för. Bara 450 pass delas ut till medborgare som betalat sin skatt. Volontärer bygger detta ö-topia och DJ:s från hela världen spelar elektronisk musik. Det sociala experimentet går ut på att skapa sitt eget samhälle och hitta ny inspiration istället för att klaga över systemet eller någon annan.

Hur var det att flytta från Berlin till Göteborg då?
Efter 13 spännande år i Berlin tyckte jag att utvecklingen där gick åt fel håll och jag blev nyfiken på något nytt. Min mor är svensk och jag har tillbringat mycket tid i Göteborg så därför kändes det som ett bra val för en ny livsfas. De flesta Göteborgarna är väldigt sköna och jag trivs utmärkt även om jag ibland saknar Berlins tolerans.

Du håller på med en slags cityfestival på Ringön också. Vad ska hända där?
Förr kallades Göteborg för det lilla London och var känt för sina livliga klubbar. Flera aktörer och festfixare förutom mig kände att det var dags att starta ett initiativ för att förbättra dagens kulturliv så vi skapade Klubbfacket. Vårt första bidrag blir en stadsfestival på Ringöns hamnområde i slutet av augusti. Stans undergroundklubbar går ihop och skapar sina individuella scener med enkla men fantasifulla medel. Den 28 & 29 augusti uppträder live artister, techno DJs och konstnärer av olika kvalité och popularitet i råa industrilokaler och på bortglömda ytor. Vem vet, kanske Ringön kan ge Göteborgarna ett nytt utrymme att uttrycka sig i framtiden?

Ok Björn, ha det så bra och grattis till 10-års jubileet!