Intervju

Birgitta Jacobsson-Ekblom?

Publicerat 2010.09.22

    Hej, vad gör du Birgitta Jacobsson-Ekblom?
    Vi har just haft Bokmässans inledande presskonferens. Vi smygstartar mässan redan idag med tre intressanta seminarier: Google och framtiden, Morgondagens bokhandel och ett stort seminarium för 375  gymnasieungdomar som genomförs av GP och Tidningsutgivarna under rubriken ”Ska alla få säga precis vad som helst?”. Idag ska dessutom tusen små detaljer fixas så att vi kan öppna mässan i morgon.

    Hur gör ni när bestämmer vilka teman ni ska ha?
    Vi får ofta frågor från organisationer och länder som presenterar hur de skulle kunna genomföra ett tema. För vår del är det viktigt att det blir ett bra innehåll, många olika författare, etablerade såväl som nya namn, och att vi har en samarbetspartner som är beredd att satsa eftersom temat ska genomsyra mässan.

    Vad var det som gjorde att ni ville ha Afrika i år?
    Vi blev uppvaktade av Nordiska Afrikainstitutets chef Carin Norberg 2006 som föreslog tema Afrika på Bokmässan 2010, samma år som fotbolls-VM skulle äga rum i Sydafrika. Hennes tanke var att kunna ge en bredare bild av Afrika under det här året – att visa upp de litterära rösterna. Vi nappade på det och nu välkomnar vi 70 gästande författare och medverkande från Afrika, den största temasatsningen som gjorts i Bokmässans historia. 

    Finns det något arrangemang i år som du är särskilt stolt över att ha fått tillstånd?
    Ja, det är hela Afrika-temat som kommer att inspirera många och förhoppningsvis skapa nyfikenhet att lära mer om de afrikanska berättarna. Dessutom blir det presentation av en bok av Dawit Isaak, journalist och författare från Eritrea, som fortfarande efter många år är fängslad. Det är ett tiotal svenska förlag som går samman om utgivningen av boken. Vår community är jag stolt över. Den startade i maj och har nu över 2200 medlemmar – ett samtalsforum som vi hoppas ska förlänga Bokmässan och låta den leva även under resten av året.

    Hur är Göteborg som litterär stad?
    Bokmässan genomförs nu för 26:e gången och attraherar besökare från hela landet. Vi ser också ett allt större intresse för mässan internationellt. Detta är mycket positivt. Göteborg är sedan i mitten av 1990-talet fristad för förföljda författare och ingår i ett stort nätverk av städer. Idag startar Internationell Författarscen som är tänkt att ambulera mellan olika ställen i Göteborg. Bok & Bibliotek är medarrangör. Kreativiteten finns här, många författare verkar i Göteborg – och det känns som om mycket är på gång.