Intervju

Barbro Abrahamsson?

Publicerat 2011.01.13

    Den 19 januari arrangerar Finanskompetenscentrum en riskkapitalskonferens. Vi kollade lite om hur det funkar med projektledaren Barbro Abrahamsson.

    Hej, vad gör du Barbro?
    Hej ADA! Jag ansvarar för affärsområdet Finans på Business Region Göteborg. Där sköter jag en ideell förening som heter FinansKompetensCentrum, som har till syfte att stärka och förtydliga Göteborg som regionalt finanscentrum. Det är viktigt med finansiell kompetens i regionen, både utbildningsmässigt och arbetsmässigt. Vi arbetar mycket med nätverk och har olika fokusområden, varav ett är Riskkapital.

    Vad är egentligen en riskkapitalist?
    Det finns egentligen två sorters riskkapitalister, dels riskkapitalbolag, som investerar i företag genom att få aktier i utbyte, dels s k affärsänglar, som är privatpersoner som använder sin privata förmögenhet för att investera i, oftast små snabbväxande eller nystartade företag

    Hur hittar man riskkapitalister?
    Ja, det är inte helt lätt. Alla vill inte synas heller. Connect Väst kan vara en bra kontakt.  

    Men vi har försökt att på vår hemsida informera om de olika affärsängelnätverk och riskkapitalfonder som finns och som investerar i Norden. www.finanscentrum.se, klicka på Riskkapital. Där finns även nyttiga länkar till andra informativa hemsidor t ex www.innovationvast.se. Allt är inte inlagt än, men vi hoppas att det är klart om någon vecka.

    Har du några bra knep för hur man får dem på kroken?
    Det allra  viktigaste är att man har en ordentlig affärsplan! Sedan är det viktigt att man, på ett kortfattat och enkelt sätt, kan presentera sin affärsidé eller produkt för den potentiella investeraren.

    Riskkapitalister är väl ofta rätt slipade affärsmän, hur undviker man att bli blåst i förhandlingarna?
    Se till att ha god framförhållning, så att du själv kan granska investeraren dvs,  varför vill han/hon investera i företaget, finns andra resurser förutom kapital som man kan bistå med, vad har man investerat i tidigare, vilken roll vill han/hon ta och vad är du beredd att släppa. Du kan ju även försöka kontakta något annat företag som investeraren har varit eller är inne i. Det är allra bäst om man ”gillar” varandra!

    Kolla programmet för konferensen.